Hlavní obsah

Průšvih na Velké pardubické: Cílová kamera selhala, foto neexistuje

Dlouhá nejistota a zmatky provázely vyvrcholení 134. ročníku Velké pardubické, která měla po tzv. „mrtvé doběhu“ nakonec dva vítěze Sexy Lorda a Godfreye. Hlasatel původně oznámil za vítěze jen prvního jmenovaného s žokejem Jaroslavem Myškou. Pak ale zasedla dostihová komise a rozhodla, že vítězem je i Godfrey s Janem Faltejskem. Příčina chaosu je pro mnohé fanoušky zarážející – ze závodu neexistuje cílová fotografie.

Foto: ČTK / imago sportfotodienst / Petr Guth, Profimedia.cz

Koně Sexy Lord a Godfrey dobíhají v těsném zákrytu v závěrečném finiši do cíle.

Článek

Finiš tradičního závodu sice nabídl strhující drama, ale po proběhnutí cílem nastalo jakési bezčasí. Zmatení panovalo i mezi oběma hrdiny závodu. Myška si po finiši myslel, že těsný závěr prohrál, a dokonce gratuloval Faltejskovi k triumfu. Záhy byl za jediného vítěze označen on. O pár minut později zase zjistil, že se o vítězství dělí.

„To byl jeden velkej bordel. Byl jsem ve velkém očekávání, jestli to klapne letos. Zarazilo mě, že to dlouho nevěděli,“ nechápal Myška.

A to zprvu ani on netušil, co za zdržením stálo. Dostihová komise po dlouhém zkoumání sice oznámila, že na cílové čáře byli v naprosto stejný okamžik oba koně, jenže cílovou fotografii nevydala. Žádná totiž neexistuje.

Podle zjištění Sport.cz se rozbila cílová kamera. Server irozhlas.cz přinesl vyjádření mluvčí Dostihového spolku Kateřiny Nohavové, podle níž došlo k technické závadě na straně dodavatele této služby. V případě, že nefunguje cílová kamera, rozhodují rozhodčí, kteří z dostupných záběrů došli k závěru, že závod má dva vítěze.

Jde o dosti kuriózní situaci, ostatně ani jeden z vítězů si nevybavil, že by někdy absolvoval závod s „mrtvým doběhem“.

V napětí byli dlouhé minuty po doběhu závodu i sázkaři. Kdo měl vsazeno na vítězství Sexy Lorda, tak po počáteční euforii zjistil, že dostane jen část výhry, protože sázkové kanceláře při více vítězích v závodě většinou adekvátně dělí i výhru.

Související témata: