Hlavní obsah

Přehlídka čtyřnohých šampionů. Triumfy na Velké pardubické si připomenou jezdci i trenéři

Velká pardubická letos slaví. Je tomu 150 let od chvíle, kdy se na trať nejslavnějšího a také nejtěžšího dostihu v kontinentální Evropě vydali první účastníci. V její dlouhé historii je možné najít mnoho příběhů, legend a rekordů. Ale také osobností, které ve Velké pardubické zanechaly svou výraznou stopu. Některé z nich se pořadatelé dostihu rozhodli ocenit. Do Pardubic se také vrátí někteří koňští šampioni.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vítězové dostihového 129. ročníku Velké pardubické: žokej Josef Bartoš a kůň Theophilos.

Článek

Duch Velké pardubické bude vládnout celý následující víkend. V sobotu 12. října se chystá velká sláva. V paddocku se po celý den diváci mohou těšit na přehlídky vítězných koní.

„Letošní 150. výročí Velké pardubické je natolik významné, že jsme měli potřebu poohlédnout se po její historii a cítili jsme skoro až povinnost poděkovat za vše lidem, kteří pro dostih a jeho věhlas mnoho udělali,“ vysvětlil ředitel Dostihového spolku a.s. Jaroslav Müller.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lukáš Matuský míří v sedle Hegnuse pro vítězství ve 130. ročníku Velké pardubické.

Mezi oceněnými jsou nominováni trenéři František Holčák, Václav Čermák a Čestmír Olehla a mezi jezdci Jan Faltejsek, Peter Gehm a Václav Chaloupka. Oběma „kategoriemi“ se prolíná jméno Josef Váňa – osminásobný vítěz v roli jezdce a jedenáctinásobný vítěz Velké pardubické v roli trenéra. Dostihový spolek ocení také majitele, jejichž koně v novodobé historii Velké pardubické zvítězili nejméně třikrát. Do Pardubic by tak měli přijet Václav Bruna (Peruán), Ivo Köhler (Tiumen), Jiří Trávníček (Orphee des Blins), ale také Jiří Machek, ředitel Národního hřebčína Kladruby nad Labem, v jehož barvách běhali vítězové slavného dostihu – namátkou třeba Sagar.

„Velká pardubická ale není jen o majitelích, trenérech či jezdcích. Je především o koních, kteří na dráze podávají špičkové sportovní výkony a stejně jako lidé okolo nich do toho dávají bojovné srdce. Proto jsme se rozhodli do Pardubic pozvat vítězné koně posledních let a jsme rádi, že nám jejich majitelé vyšli vstříc,“ dodal ředitel Jaroslav Müller.

Některým koním věk či drobné zdravotní indispozice nedovolují na Pardubické závodiště přijet, ale příznivci dostihového sportu se mohou těšit na trojnásobnou vítězku Orphee des Blins, Hegnuse, Theophila či Tzigane du Berlais, a možná i některé další.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vítěz 124. Velké pardubické žokej Jan Faltejsek (v bílém) s klisnou Orphee des Blins na Taxisu, s číslem pět Universe of Gracie s Jiřím Kouskem v sedle.

Přehlídka koní je v plánu od 13:00 hod., předávání ocenění se bude prolínat celodenním sobotním programem.