Hlavní obsah

Předseda NSA Šebek při jednáních s politiky prezentuje sport jako investici

Předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek při jednáních s politiky prezentuje výdaje do sportu jako investici, která se státu vyplatí. Případné navýšení rozpočtu by agentura směřovala do prioritních sportů. Za nezbytný také Šebek považuje rozvoj zastaralé sportovní infrastruktury. Řekl to v rozhovoru s ČTK nedlouho před tím, než agentura na začátku srpna oslaví pět let fungování.

Foto: Profimedia.cz

Předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek

Článek

Aktuálně zástupci jednotlivých resortů jednají s ministerstvem financí o rozpočtu na příští rok a Šebek není výjimkou. Předběžný návrh počítá se zachováním rozpočtu NSA v současné výši, na sport by se mělo rozdělit zhruba sedm miliard korun. Šéf agentury by byl rád, kdyby se tato částka navýšila.

„Snažíme se do těch vyjednávání zapojit třeba i členy dozorčí komise, kteří ve svých stranách mají silné slovo. Snažíme se předkládat argumenty, že podpora sportu není podpora volnočasových aktivit, ale že pro stát to je investice do zdravé populace, do prevence zdraví a výchovy občanů, kteří budou zvyklí se sami o sebe starat,“ řekl.

Nezanedbatelný je také ekonomický profit, který Česku přinášejí velké sportovní akce. „Mistrovství světa v ledním hokeji bylo ze státu podpořeno, ale ten profit pro stát bude násobně vyšší. Byly plné hotely, restaurace, ceny za ubytování byly vyšší než obvykle,“ připomněl Šebek. A další přínos pro stát znamená výběr DPH z prodeje sportovního vybavení nebo vstupenek na profesionální soutěže. „Sport jako součást ekonomiky určitě víc dává, než bere,“ shrnul své stanovisko Šebek.

Pokud by NSA získala do rozpočtu nějaké peníze navíc, mohla by z nich těžit především třicítka prioritizovaných sportů, které agentura zveřejnila loni v prosinci. Za principem, že některé sporty je v zájmu úspěchu na mezinárodní scéně potřeba podporovat více než ostatní, si Šebek stojí. „Myslím si, že mlčící většina s tím souhlasí, že jsou to věci, které bylo potřeba udělat. Chápu postesky funkcionářů, kteří z pohledu toho svého sportu mají pocit, že by tam ten jejich sport měl být. Stále jsme připraveni o tom diskutovat. Třeba o nastavení těch podmínek,“ řekl.

Drobné úpravy parametrů by mohly přijít už pro další cyklus hodnocení, který bude na podzim po olympijských hrách v Paříži. Skupina tak bude aktualizovaná pro dotační výzvy na rok 2025. Konkrétní pořadí sportů agentura nezveřejnila. „Nechtěli jsme, aby vznikla soutěž, jestli je víc tenis, nebo atletika, nebo basketbal, nebo házená. My jsme opravdu do toho šli s tím, že nechceme udělat další rivalitu mezi sporty,“ vysvětlil Šebek. Jednotlivé svazy své pořadí i umístění v dílčích kritériích znají.

Na nadcházejících olympijských hrách v Paříži nebude mít Česko zastoupení v žádném kolektivním sportu. Aby se to do budoucna neopakovalo, podporuje agentura ženské kolektivní sporty s výhledem na postup na OH 2028 v Los Angeles. „Ten projekt je úspěšný. Přinesl konkrétní výsledky, pokud budu mluvit o ragby, pozemním hokeji. Právě v těch sportech, kde ta podpora šla z nuly někam,“ ocenil Šebek.

Dlouhodobou perspektivu nedokáže z pohledu NSA garantovat. „Já ten rozpočet vidím z roku na rok, ale určitě by tomu pomohlo, kdyby ta podpora mohla být dlouhodobější. Budeme se snažit, aby v této oblasti byla i vyšší. Budeme se snažit, aby se v Los Angeles neopakovala situace z Paříže, abychom tam nějaký ten tým měli. Ruku na srdce, v těch ženských sportech je ta šance uspět větší,“ doplnil Šebek.

Obecně rozšířenou podporu směřovanou cíleně do kolektivních sportů neplánuje. „To nechceme dělat. Udělali jsme tu prioritizaci. Ta vykrystalizovala tak, že svazy velkých kolektivních sportů, jako je basketbal, volejbal a házená, jsou ve skupině prioritních sportů,“ poznamenal.

Připomněl, že z veřejných financí nejde podpora do sportu jen prostřednictvím státu, ale také prostřednictvím obcí. „Ta je v součtu asi trojnásobně vyšší, přes dvacet miliard korun. To jsou taky peníze z rozpočtu státu, rozpočtového určení daní,“ řekl.

Peníze jsou nezbytné na modernizaci a budování sportovišť. Agentura preferuje multifunkční stavby pro organizovaný sport i veřejnost, které by se ideálně mohly využívat pro více sportů.

Související témata: