Hlavní obsah

Škody po povodních? Národní sportovní agentura může nabídnout jen ústní pomoc

Sportovní instituce, kterým aktuální povodně způsobily škody v jejich areálech, zatím s přímou finanční pomocí od Národní sportovní agentury počítat nemohou. Předseda Ondřej Šebek se ale bude podle svých slov přimlouvat, aby se na sportoviště v případě kompenzací od státu nezapomnělo.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Letecký pohled na zaplavený fotbalový stadion v Opavě

Článek

„Zabýváme se tím, jestli je nějaká šance postiženým sportovištím pomoct, ale jsme nastaveni jako dotační agentura a v tuhle chvíli neexistuje žádná výzva nebo program, pod který by tato mimořádná situace spadala,“ vysvětlil pro Sport.cz Šebek.

Sport na rozdíl třeba od kultury nemá samostatný resort, NSA tak ani nemá žádné rezervy v rozpočtu, které by na podporu poničených sportovišť mohla vyčlenit.

„Všechny prostředky, kterých je dlouhodobě málo, se snažíme posílat dotačními programy. Teď je třeba vše řešit standardně přes pojišťovny, a pokud se bude řešit podpora na celostátní úrovni, budeme apelovat, aby v ní byl sport obsažen,“ říká Šebek.

Z profesionálních fotbalových klubů hlásí největší škody SFC Opava, velká voda se vyvalila i na řadě hřišť menších oddílů. NSA už o před víkendem vybízela k omezení konání sportovních akcí, kdy byla například odložena kola obou nejvyšších fotbalových soutěží.

„Jednak kvůli bezpečnosti sportovců, ale i s ohledem na to, že do organizace sportovních akcí jsou zapojeni policisté, hasiči a další lidé aktivní třeba u dobrovolných hasičů,“ líčí předseda agentury, který tuší, že návrat do normálu bude trvat.

„Obávám se, že na Moravě se nevyhneme rušení dalších akcí, tam budou několik dnů a týdnů jiné priority než sport,“ dodává Šebek.

Související témata:
Povodně v Česku