Hlavní obsah

Pokus o vraždu? Šílená ruská šachistka otrávila soupeřku

Šachy, královská hra? Většinou ano. Ale na ženském turnaji v Dagestánu, který je formální součástí Ruska, zaběhlé pořádky neplatí. Šachistka Amina Abakarová se pokusila svoji dlouholetou rivalku otrávit rtutí, jejíž inhalace může způsobit i smrt. Trest? „Možná ji do konce života vyloučíme,“ varuje šéf ruské šachové federace Alexander Tkačev. Kromě toho navíc celá situace silně zavání soudním řízením…

Foto: Profimedia.cz

Šachistka Amina Abakarová se pokusila svoji dlouholetou rivalku otrávit rtutí

Článek

Čtyřicetiletá Abakarová se podle zahraničních zdrojů s Umgainat Osmanovou (v mezinárodní databázi FIDE vedenou pod jménem Uma Dibirová), již se pokusila otrávit, dlouhodobě nemusí. Napjaté vztahy se rozhodla vyřešit rázně.

Záběry z bezpečnostních kamer odhalily, jak na šachovém turnaji v Machačkale osamocena vchází do místnosti, kde se má zanedlouho začít hrát. Na videu je následně zřetelné, jak na okraj stolu, za nějž se má posadit Osmanová, roztírá nespecifikovatelnou látku. Podle znalců se jednalo o rtuť, která je vysoce jedovatá.

O půl hodiny později už si oběť podlého útoku stěžovala na nevolnost, navíc se jí také motala hlava. Na místo byli přivoláni zdravotníci, kteří odhalili, že Osmanovou se někdo pokusil otrávit rtuťovými výpary. Celá místnost, v níž měřily síly i další šachistky, byla evakuována.

„Je to odporné, nemorální. Nemohla jsem se pořádně nadechnout. Kdybych u stolu zůstala déle, nemám tušení, co by se stalo,“ stěžovala si třicetiletá šachistka. Kromě ní se navíc jedovatou látkou otrávila i další soupeřka a jeden z organizátorů.

Abakarová byla po prozkoumání záznamů kamer zadržena, údajně se ke svému činu přiznala a tvrdí, že oběť jejího útoku si začala. Zmiňuje například „urážky, které se jí opravdu dotkly“.

Její kariéra šachistky je ale zřejmě u konce. „Pokud bude vina prokázána, čeká ji trest. Ve hře je i vyloučení Abakarové do konce života,“ uvedl Tkačev.

Dagestánská ministryně pro sport Sadžida Sadžidová je z události zdrcena. „Mohlo to skončit tragicky a ohrozit životy všech přítomných.“

Související témata: