Hlavní obsah

Pokus číslo 22. Myška našel koně, který mu pomohl konečně vyhrát Velkou pardubickou

Dvacet jedna ročníků Velké pardubické a ani ťuk. Přitom Jaroslav Myška bydlí kousek od Pardubic. Už to vypadalo, že je pro něj prokletá. Nakonec se dočkal. Čtyřiačtyřicetiletý žokej, který je považován za jednoho z nejzkušenějších jezdců, konečně ukázal, co v něm je. Stačí, když mu dáte dobrého koně. A spojení se Sexy Lordem a trenérkou Martinou Růžičkovou se ukázalo jako zlaté. Na trať vystřelil jako první a první také do cíle dorazil. A radost mu nezkalil ani fakt, že se musel o prvenství podělit s Janem Faltejskem.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Jaroslav Myška na vítězném koni Sexy Lord

Článek
Fotogalerie

Myška byl před dvěma roky druhý, dvakrát skončil třetí. Jen to prvenství mu stále proklouzávalo mezi prsty. Na větu, Jardo, tak kdy už konečně vyhraješ tu Velkou, se stával alergickým…

„Neměl jsem v hlavě, že musím za každou cenu vyhrát, to by bylo zbytečně svazující. Ještě jsem z toho mindrák neměl. Kdyby se mi to zase nepovedlo, tak bych se z toho určitě nevěšel. Já už ve svém věku beru dostihy jako rutinu. Prostě každý dostih stejně. Chci ho vyhrát. Na druhou stranu člověk to vnímal. Takže je dobré pro moji kariéru, že se mi to jednou podařilo, a považuji to za velký úspěch. Ale zase je pravda, že každým rokem to bylo takové očekávání, jestli nevyhraji,“ pousmál se Jaroslav Myška.

Za premiérovým vítězstvím vystartoval ve velkém stylu. Od prvních metrů vévodil startovnímu poli šestnácti koní. „Nechtěl jsem na nic čekat. Jsem už známý tím, že rád udávám tempo dostihu, tedy když k tomu mám vhodného koně.“ Po Taxisově příkopu ale na chvíli z vedoucí pozice zmizel. Projevilo se, že Sexy Lord jel svoji první Velkou, a tudíž musel poprvé přes obávanou překážku.

„Bylo to hrozné. Není vidět, je to tam černé. Odmítal mi skočit. Brzdil, takže jsme skákali z místa. Nechci to nějak rozmazávat. Existuje nějaká expertní skupina, tak ať si to rozhodne,“ naráží Myška na absenci odskokové bariéry, která by mohla koně navést na skok.

Důležité pro jeho tým bylo, že Sexy Lord let bez odrazu zvládl. I když dopadl na hranu.

Logicky se propadl na třetí příčku. Nicméně na tu vedoucí se rychle vrátil.

„Sexy Lord byl trenérkou Martinou Růžičkovou výborně připravený, za to jí musím poděkovat. Nebál jsem, že by to nezvládl.“

Někde v poslední třetině závodu ale nastoupil Dulcair De Sivola. Francouzský kůň s jezdcem ze stejné země najížděl do cílové rovinky jako vedoucí v tu chvíli dvanáctičlenného balíku. Nevyděsil Thomas Beaurain kolegu Myšku?

„Ano, nástup měl dobrý. Ale to ho podle mě zabilo. Zbytečně spěchal, mohl být ještě chvíli klidu. Já jsem si běžel svoje tempo. Navíc jsem nemohl Sexy Lorda někam tlačit. Přišla na něj totiž drobná krize a potřeboval si odpočinout. Nechal jsem ho vydechnout zhruba do Havláku. Prakticky se mi zmátořil až na předposlední překážce. Tam zase začal zabírat. Pak už jsem jenom čekal, kdo se zezadu k nám přiženeme,“ pravil žokej ze stáje v Kolesách.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Takzvaný mrtvý dostih: Velká pardubická má dva vítěze.

A přihnal se největší favorit celého dostihu. Godfrey s Janem Faltejskem. To ještě nikdo nečekal, že se rodí nejdramatičtější finiš historie Velké pardubické.

„Sexy Lorda jsem doslova dostrkal do cíle. Abych byl upřímný v první chvíli jsem myslel, že vyhrál Godfrey. Alespoň to tak z mého pohledu ze sedla vypadalo. Honza se ke mně přihnal strašně rychle. Takže jsem věděl, že tam musím rychle dát tu jeho hlavu.“

A pak se čekalo a čekalo. Ani jsem netušil, že to určení vítěze bude takhle napínavé,“ přiznal Myška. „Měli by vyměnit komisi, protože to bylo pěkné harakiri,“ smál se novopečený spoluvítěz.

To ještě netušil, co za zdržením stálo. Pořadatelům se nepodařilo pořídit cílovou fotografii, protože se rozbila kamera. Po sedmi minutách vyhlásili vítězem Sexy Lorda.

„Je to pro mě veliký úspěch, na který jsem čekal hodně dlouho, to je jasné. Musím poděkovat trenérce i panu majiteli, protože ten kůň byl opravdu perfektně připravený. Jen jsem se obával, kdyby došlo k nějakému souboji, aby mu nechyběla rychlost. To se nakonec potvrdilo. Ale ubojovali jsme to spolu,“ konstatoval potěšeně Myška.

Jediné, co si posteskl, že nemohl vyhrát na koni ze stáje své manželky Štěpánky.

„Je to zvláštní. Trochu se ve mně mísí pocity. Na jednu stranu bylo mým přáním vyhrát Velkou pardubickou, ale spíše jsem toho chtěl dosáhnout na koni z naší stáje, co trénujeme se Štěpánkou. Ale bohužel pro nás to nevyšlo,“ zalitoval.

„Náš kůň se zranil a pro Martinu a její tým to byl klíčový okamžik. Protože vím, že také měla velké nervy. Hodně stála o to, abych na tom koni seděl já. Ale já se samozřejmě raději vracím k těm našim. Je to naše práce a prim. Abychom měli ty koně my, jenže ti bohužel nejsou zdraví. A tak jsem vlastně rád, že se našla náhrada v podobě Sexy Lorda,“ řekl Myška.

Ano, jezdeckých zkušeností Myšky naplno využila Martina Růžičková. Svěřila mu koně majitele Jiřího Trávníčka a ostříleného žokej vytvořili s debutantem Sexy Lordem dokonalý pár.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Velká pardubická má po oficiálním výroku dostihové komise poprvé v historii dva vítěze. O výhru se po dramatickém závěru podělili Sexy Lord a Godfrey.

„Jsme v takovém lehkém šoku. Ne, jinak. Jsme v těžkém šoku. Děkuji strašně Jardovi za to, že mi takhle vyšel vstříc, protože oni dva to není jezdec a kůň. Oni jsou jedna bytost. Takový kentaur. Přitom Lord není úplně jednoduchý kůň. Je hodně svůj. Jarda je taky svůj, takže určitě ví, co koni lítá hlavou,“ všimla si Růžičková.

Jaroslav Myška byl známý tím, že vesměs pokaždé v den Velké pardubické vyhrával ty méně významné dostihy. Nicméně v neděli 13. října jako když utne.

„V týdnu jsme museli odhlásit Dalibora, takže z naší stáje startoval jen Un Reve Dautomme. S ním se mi v Ceně Labe nedařilo. Pak jsem už jel jen Averise v Ceně Vltavy a dopadl jsem podobně. Takže zbývala jen Velká pardubická. Už jsem ale byl docela kyselý. Dokázal jsem ale přepnout, protože jsem věděl, že se dá se Sexy Lordem vyhrát. Takže jak to všechno špatně začalo, tak to dobře skončilo,“ dodal Jaroslav Myška.