Hlavní obsah

Palubovka zachráněna. V Opavě pomáhají basketbalistům s úklidem i fanoušci

Po hrůze, která zasáhla Opavu o víkendu, jsou tamní lidé vděční za každou alespoň drobnou dobrou zprávu. Tou může být informace o tom, že palubovka v basketbalové hale útok velké vody z nedaleké řeky přežila. „Po sezoně ji asi budeme muset opravit, nebo vyměnit, ale tuhle sezonu na tom odehrajeme,“ oznámil dobrou zprávu předseda představenstva BK Opava Radim Vysocký.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Situace po extrémních srážkách a následných záplavách v Moravskoslezském kraji, 17. září 2024, víceúčelová hala (na snímku), Opava.

Článek
Fotogalerie

Základem podle něj bylo, že se klub na přívaly vody několik dní dopředu připravoval. „Na nic jsme nečekali. Jak šly ty zprávy, že to tady bude, tak jsme zabezpečili celou halu. Už od pátku jsme tady dávali pytle s pískem, zavřeli jsme všechny požární dveře i vstupy na palubovku, dveře jsme zapěnili,“ popisoval záchranné práce Vysocký.

I tak ale museli ještě v sobotu večer do haly a se vzrůstající vodou bojovat. „Místa, kudy voda začala prosakovat jsme utěsnili asfaltovým tmelem a v momentě, kdy začala klesat jsme ji začali okamžitě vypouštět ven z haly,“ líčil Vysocký, který má za sebou několik bezesných nocí. „Od soboty jsem spal tak asi šest hodin,“ pousmál se.

Škodám na majetku se nicméně klub neubránil. „V kanceláři jsme měli přes půl metru vody, odnesly to dveře, koberce, kuchyňská linka. Prostě to, co nešlo odmontovat a odnést do vyššího patra, s čímž nám pomáhali dobrovolníci z řad fanoušků, jsme museli vyhodit. Důležité pro nás ale je, že na palubovku se voda nedostala. Natekla nám kolem a pod, což nyní intenzivně odčerpáváme a vysoušíme. Ta palubovka je pochopitelně chycená a po sezoně ji asi budeme muset opravit, nebo vyměnit, ale tu sezonu na tom odehrajeme, a to je po té hrůze konečně dobrá zpráva,“ vykládal opavský činovník.

V příštích dnech ji i tak budou muset přes veškerou aktuální péči sledovat. „Honíme pod ni vzduch z ventilace, aby to dýchalo a věříme, že to bude v pořádku. Ale jistotu, že se nezvlní stejně nemáme. Dneska jsme udělali kontrolu elektroniky, ta funguje. Takže jen vyměníme pár kablíků a bude to v pořádku. Věříme,“ řekl Vysocký.

S úklidem pomáhají jak dobrovolníci, tak hráči, kteří zároveň trénují v tělocvičně ostravské Vysoké školy báňské, aby byli připraveni na blížící se start nové sezony. Ta pro loňské ligové šampiony začne později, protože úvodní utkání, které se mělo hrát v Opavě v sobotu proti Ústí nad Labem bylo odloženo. První zápas je tak čeká příští středu v Pardubicích.

„V momentě, kdy tady budeme mít sucho, tak se nastěhujeme zpátky a můžeme fungovat normálně. Předpokládám, že v pondělí by se klub mohl do haly vrátit,“ nastínil Vysocký s vírou, že druhé domácí utkání proti obhájcům mistrovské trofeje Nymburku (28. září) by Slezané už mohli odehrát doma.

Zároveň budou basketbalisté věřit, že lidé zasažení katastrofální povodní budou mít na zábavu vůbec náladu. „Máme v týmu hráče, kteří jsou sami zaplavení, někteří z nás bydlí v okolí haly. My jsme na tom ještě relativně dobře, když půjdete sto metrů od haly, tak tam je apokalypsa. Ti lidi třeba nemají vůbec nic. To, že my nemáme pár dveří nebo koberce je oproti tomu sranda,“ povzdychl si Vysocký.

Přesto by i klub pomoc uvítal. Především materiální. „Hodily by se nám vysoušeče, ale chápeme, že ty jsou mnohem více nyní potřeba jinde. My v tuto chvíli potřebujeme jakékoliv plné vnitřní dveře šedesátky, sedmdesátky, osmdesátky, devadesátky, ať to můžeme aspoň nějakým způsobem zavřít,“ uvedl šéf opavského basketbalového klubu.

O několik stovek metrů blíže vodě sídlí opavský fotbalový oddíl, kde na lepší zprávy zatím čekají. Voda zničila trávník i vybavení stadionu. Podle předsedy představenstva SFC Opava Tomáše Hůlovce je nereálné, aby druholigoví fotbalisté v tomto kalendářním roce ještě na svém hřišti odehráli nějaké utkání. Trávník, jenž v Opavě položili před třemi lety, podle něj čeká kompletní výměna.

Související témata: