Hlavní obsah

Ostrava a pak Paříž. Mistři světa Perun s Davem budou ladit olympijskou formu pod vysokou pecí

Všechny hvězdy plážového volejbalu už jsou v Ostravě, kde ve středu kvalifikačními zápasy začne turnaj Světové série J&T Banka Ostrava Beach Pro. Poslední turnaj před uzavřením olympijské nominace pro hry v Paříži (26. července až 11. srpna) nabízí důležité body, listina účastníků je tak opravdu nabitá. Přímo do hlavní fáze byly nasazeny tři české páry.

Foto: Vlastimil Vacek/ww.ostravabeachpro.cz

Ondřej Perušič (vlevo) a David Schweiner v Ostravě.

Článek

V ženské části budou v hlavní fázi hrát na divokou kartu české jedničky Bára Hermannová s Marií Sárou Štochlovou a v mužské pak Jakub Šépka s Jiřím Sedlákem. Největšími taháky pro české fanoušky budou bezesporu úřadující mistři světa David Schweiner a Ondřej Perušič. V kvalifikaci se ukážou David Westphal s Tadeášem Trousilem a dvojice Kylie Neuschaeferová a Markéta Svozilová.

České jedničky Perušič se Schweinerem přijíždějí do ikonického prostředí vysokých pecí v Dolních Vítkovicích jako čerství vítězové turnaje Pro Tour Challenge ve Starých Jablonkách v Polsku. „První část sezony se nám nepovedla podle představ a kromě výkyvů formy jsme bojovali i se zdravotními obtížemi. Teď se zdá, že tohle pominulo, a doufáme, že se nám to na domácí půdě podaří ukázat,“ řekl před startem v Ostravě Ondřej Perušič.

Foto: Jiří Tomaškovič, Sport.cz

Nová trofej a medaile pro nejlepší páry beachvolejbalového turnaje v Ostravě 2024.

„Navíc je to pro nás zřejmě poslední turnaj před olympiádou v Paříži (v červenci se hrají už jen turnaje Elite 16 ve Švýcarsku a Rakousku), což znamená, že nám bude sloužit i jako užitečná konfrontace s týmy ze světové desítky, se kterými se střetneme v Paříži,“ pokračoval Perušič.

Jediný pár, který se v šestileté historii turnaje (v roce 2020 byl vinou covidu turnaj zrušen) vždy dokázal probojovat mezi nejlepší čtyři týmy, bude hrát i o nasazení do prvního losovacího koše pro olympijské zápasy. „Do něj půjde prvních šest týmů žebříčku, vlastně pět, protože šestí budou domácí Francouzi. Pokud by se nám to povedlo, mohl by to být dobrý krok k tomu, abychom měli papírově jednodušší skupinu a Nory nebo Švédy pak potkali až v pozdější fázi turnaje. Proto jsme jeli na turnaj kategorie Challenge (v Polsku), abychom nasbírali nějaké další body,“ připomněl David Schweiner.

Víkendové zápasy jsou vyprodány

Hlavní část turnaje v Ostravě je vyprodaná, na středeční kvalifikaci a čtvrteční bitvy ve skupinách ještě pár vstupenek zbývá. „Když se zamyslím, na kterých turnajích jsou při kvalifikačních bojích vůbec nějací fanoušci, tak se mi jich moc nevybaví. Tohle je opravdu rarita a já se na to už moc těším. Přijdu se i na kvalifikaci podívat, nasát atmosféru,“ řekl Schweiner.

„Tohle je na Ostravě úžasné. Je to pro nás z mnoha ohledů výjimečný turnaj, protože nás v roce 2018 prakticky katapultoval mezi světovou špičku. V Ostravě jsme poprvé dokázali držet krok s tehdy dominujícími Nory Molem a Sorumem. Jediné, co nás mrzí, je, že jsme tady ještě nedokázali vyhrát finále,“ přiznal Perušič, jenž společně s Davidem Schweinerem třikrát došel až do boje o triumf (2019, 2021 a 2022).

Nasazení pro J&T Banka Ostrava Beach Pro

MUŽI

1. Ahman/Hellvig (Švédsko), 2. Mol/Sorum (Norsko), 3. Perušič/Schweiner (Česko), 4. Boermans/de Groot (Nizozemsko), 5. Wanderley/Stein (Brazílie), 6. Evandro/Arthur (Brazílie), 7. Ehlers/Wickler (Německo), 8. Cottafava/Nicolai (Itálie), 9. Van de Velde/Immers (Nizozemsko), 10. Partain/Benesh (USA), 11. Younousse/Tijan (Katar), 12. Šépka/Sedlák (Česko)

ŽENY:

1. Patricia/Eduarda (Brazílie), 2. Hughes/Cheng (USA), 3. Carolina/Barbara (Brazílie), 4.Humana-Paredes/Wilkerson (Kanada), 5. Stam/Schoon (Nizozemsko), 6. Gottardi/Menegatti (Itálie), 7. Xue/Xia (Čína), 8. Graudina/Samoilova (Lotyšsko), 9. Scoles/Flint (USA), 10. Hüberli/Brunner (Švýcarsko), 11. Müller/Tillmann (Německo), 12. Hermannová/Štochlová (Česko)

Jaké to je, zvednout v Ostravě nad hlavu cenu pro vítěze, naopak velmi dobře ví Barbora Hermannová. Povedlo se jí to hned v prvním ročníku společně s Markétou Nausch Slukovou. Letos v Ostravě se spoluhráčkou Marií Sárou Štochlovou k favoritkám ovšem patřit nebudou.

„Jsme vděčné a nadšené, že jsme tu šanci tady hrát na divokou kartu zase dostaly, protože jinak patříme mezi týmy kategorie challenge a do hlavní části turnaje bychom se dostávaly jen těžko. Je to pro nás skvělá možnost poměřit si síly s týmy, s nimiž si běžně nezahrajeme, a zároveň se ukázat doma našim divákům, kteří nás určitě zase potáhnou,“ vykládala ostravská rodačka Hermannová.

Nejlepší Češky zároveň budou mít v Ostravě jednu z posledních šancí probojovat se do Paříže. „Máme šanci získat ty nejvyšší body, ale já si to chci především na tom centrkurtu před báječnými diváky co nejvíce užít. Je opravdu čest tady být,“ přidala se Marie Sára Štochlová.