Hlavní obsah

Kuchař a číšník. Šonka zvolil před San Diegem nezvyklé nebeské menu

Praha

Začátek sezóny měl skvělý. Letec Martin Šonka oslavil v Abu Zabí premiérové vítězství v závodě seriálu Red Bull Air Race. Rád by na něj o víkendu navázal úspěchem ve druhém závodě v San Diegu. Mezi oběma podniky byla nezvykle dlouhá pauza. Bývalý vojenský pilot během ní obdržel několik ocenění, stihl se věnovat charitě, akrobatickému létání a také odpočinku.

Foto: martin-sonka.cz

Martin Šonka s kuchařem Ondřejem Slaninou.

Článek
Fotogalerie

Dva měsíce uběhly, českého pilota však stále hřeje skvělá výhra v Abú Zabí. Do druhého závodu tedy vstoupí jako vedoucí muž seriálu.

"Konečně víme, jak chutná výhra! A líbí se nám to... Užili jsme si oslavy a měli dost času to vstřebat. Jsme vděční fanouškům a našim partnerům, ale zároveň víme, že je teprve začátek sezóny. Úspěch by byl k ničemu, kdybychom na něj v dalším průběhu nenavázali," uvědomuje si Martin Šonka.

Letos dostal také třeba ocenění Osobnost roku v leteckém sportu, cenu pro nejlepšího akrobatického pilota za rok 2016, ocenění Aeroklubu pro nejlepšího sportovce. "Jsem velice vděčný, všechno jsou ceny od organizací a lidí, kterých si vážím. Takže je skvělé, že někdo ocení vaší práci. Zároveň to ale beru jako závazek do budoucna a nutí mě do dalších výzev."

V pauze šampionátu trávil hodně času s rodinou, hlavně na horách. "Měli jsme letos u nás krásnou zimu... A pak jsem také začal akrobatickou sezónu, což je skvělý trénink na Red Bull Air Race," pochvaluje si Šonka.

Kluci v akci...

Dal se dokonce i na vaření. "Pomáhal jsem charitativnímu projektu v Praze, což byla zábava a opravdové potěšení. Jsem ambasadorem Café AdAstra, kde pracují lidé s postižením. A my jsme tam zorganizovali charitativní večeři, kde jsem servíroval své "nebeské" menu. Ale protože nejsem v kuchyni tak zběhlý, pomáhal mi slavný šéfkuchař," zmiňuje pilot s úsměvem spolupráci s Ondřejem Slaninou z Kluků v akci.

"No... Spíš jsem pomáhal já jemu. Hodně jsem se naučil a novou zkušenost si opravdu užil. Restaurace byla plná, takže nebylo úplně jednoduché všechny potěšit. Ale na konci to vypadalo, že si jídlo užili a charitě jsme hodně pomohli. A to se počítá!" cení si Šonka.

Teď už má před sebou druhý závod v San Diegu.

"Proti minulému roku jsme hodně zapracovali na chladícím systému, ale stále je možnost ke zlepšení. V Abú Zabí nebylo tak horko, takže až další závody ukážou, jak vlastně funguje. Zároveň jsme s týmem pracovali na dalších vylepšeních letadla a už o víkendu uvidíme, jestli jsme odvedli dobrou práci," těší se lídr šampionátu.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články