Hlavní obsah

Obrovská pocta pro Čechy, pozvali je giganti. V naší komunitě to byl šok, přiznává šéf baseballistů

Už rok a půl uplynul od premiéry českého týmu na věhlasném turnaji World Baseball Classic, ale z dobrého jména, které si v Japonsku udělala, těží reprezentace dodnes. A tak přišla pozvánka na asijské turné, na němž se v listopadu postupně utká ve dvou zápasech s Tchaj-wanem a v dalších dvou s Japonskem.

Foto: Lenka Brožová/ČBA

Čeští baseballisté se vrátí do Japonska.

Článek

Jako by na fotbalovou asociaci dorazila pozvánka od Argentinců či na basketbalovou federaci od Američanů. Takovou pozici mají v baseballovém světě Japonci, vítězové World Baseball Classic a úřadující světové jedničky, které se stejně jako Tchaj-wan chystají na zápasy turnaje Premier 12.

„Je to ocenění našeho úspěchu a popularity po World Baseball Classic,“ zmiňuje předseda České baseballové asociace Petr Ditrich turnaj, na němž si Češi vítezstvím nad Čínou zajistili účast na dalším ročníku a sympatickými momenty se prezentovali v Tokiu i proti domácím superfavoritům.

Japonci si za poslední roky pozvali na přípravné utkání Mexičany, Australany a při letošní únorové exhibici také tým největších evropských hvězd. V něm nechybělo trio českých hráčů Marek Chlup, Martin Červenka a Martin Schneider spolu s koučem Pavlem Chadimem.

Ale samostatnou reprezentaci z Evropy? To je unikát. Teď se v Nagoji představí český tým. „V naší baseballové komunitě způsobilo to pozvání šok,“ přiznává Ditrich.

K tomu zápasy na půdě Tchaj-wanu ve 40tisícovém Taipei Dome, proti třetímu týmu světového žebříčku. I ten dokonale prověří výběr chystaný s výhledem na World Baseball Classic 2026 s „českou“ skupinou opět v Tokiu a následný boj o olympiádu v Los Angeles.

Kouč Chadim vzal do týmu čtrnáct nadhazovačů, a to neměl při nominaci úplně volné ruce. „U nadhazovačů to bylo hodně divoké. Tři kluky nepustili z univerzitního programu a sedm lidí je po operaci, což je unikát. Ale někteří šli na zákrok i právě s výhledem na další World Baseball Classic,“ vysvětloval. Volno má i hvězdný Čecho-Američan Eric Sogard.

Kvůli dlouhé sezoně absolvuje tým spíše kratší tréninkový kemp se dvěma přípravnými duely se Švýcary na hřišti Eagles Praha. Oba dvojzápasy z asijského turné 2. a 3. listopadu a 9. a 10. listopadu by měla přenášet Česká televize.