Hlavní obsah

Nový superhrdina a biatlonová romantika. Češi jsou opět hodně vidět

Čeští sportovní fotografové tradičně bodují v mezinárodních soutěžích, důkazem jsou i prestižní World Sports Photography Awards (WSPA). Nejlepší snímky letošního ročníku jsou aktuálně vystaveny v Praze a mezi nimi také fotografie tří českých autorů. A jeden český sportovec k tomu…

Foto: Petr Slavík

Biatlonový snímek od Petra Slavíka uspěl v kategorii zimních sportů.

Článek

Mrazivý švédský Östersund, stovky poletujících vloček a mezi nimi na střelnici francouzský biatlonista Émilien Jacquelin. K tomu parádní hra světla a vznikl snímek se sportovně romantickým nádechem od Petra Slavíka, který už roky zvěčňuje závody i zákulisí české biatlonové reprezentace.

Ostatně jeho práce nadchla i Mezinárodní biatlonovou unii, která jeho služeb také využívá, v anketě WSPA skončil druhý v kategorii zimních sportů.

Foto: Pavol Tomaškin

Snímek Pavola Tomaškina z dakarské rallye, nejlepší v kategorii motorismus.

Z české biatlonové Mekky Nového Města na Moravě pochází další oceněný fotograf Pavol Tomaškin, jenž se ale specializuje na motorismus a v této kategorii dokonce zvítězil. Jeho snímek argentinského motocyklisty Luciana Benavidese z dakarské rallye ostatně slavil úspěch už v anketě Klubu sportovních novinářů, v níž získal Cenu Jaroslava Skály.

Stejně jako Tomaškin v soutěži už opakovaně bodovala Magdalena Straková specializující se na koně a jezdectví. Pražskou fotografku za snímek koně s jezdcem v sulce, k nimž přes mraky prostupují sluneční paprsky, porota ocenila druhým místem v kategorii Jezdectví.

Foto: Magdalena Straková

Magdalena Straková uspěla s fotografií s názvem Odlesk.

Tyto a téměř stovka dalších oceněných fotografií jsou nyní vystaveny v Game on Gallery v prostorách Kolowratského paláce. Výstava je otevřena každý den od 10 do 18 hodin.

Je na ní zvěčněn i český vzpěrač František Polák z mistrovství Evropy v Jerevanu. Fotku její mexický autor Isaac Julián Morillas Sánchez pojmenoval Nový superhrdina díky světelnému paprsku, který jako by vyzařoval ze vzpěračových očí.

Foto: Isaac Julián Morillas Sánchez

Český vzpěrač František Polák na oceněném snímku mexického fotografa Isaaka Juliána Morillase Sáncheze.

Porota vybírala ve čtvrtém ročníku ankety z celkem 10 000 zaslaných snímků. Praha je pak prvním výstavním prostorem soutěže a v Kolowratském paláci jsou vystaveny i snímky renomované fotografky Markéty Navrátilové z Tour de France, kterou zaznamenávala 25 let.

Však na vernisáž dorazil i Roman Kreuziger, jenž jel nejslavnější cyklistický závod světa desetkrát a v roce 2013 skončil celkově pátý. „Fotografie mi připomíná okamžiky vítězství i proher, dovede zachytit moment, připomenout emoce, které by se jinak člověku z hlavy vytratily,“ vyprávěl.

Význam sportovní fotografie při vernisáži vyzdvihl i Michal Dusík, předseda Klubu sportovních novinářů. „V online světě, kdy vznikají miliony snímků denně, je obzvlášť důležité identifikovat a vybrat ty nejlepší a ukázat je veřejnosti v reálném světě. „Přibližuje fanouškům emoce a atmosféru sportovních událostí, které by jinak možná nezažili,“ řekl.

Související témata: