Hlavní obsah

Nezapomenutelné setkání. Olympijský šampion odhalil fotku s českou legendou

Už jako malý začal Brit Toby Roberts obdivovat výkony českého lezce Adama Ondry. „Jsem velký fanoušek všeho, co dokázal,“ říká 19letý úřadující olympijský šampion z Paříže. Teď chce svého idola předčít na jeho vlastní půdě. Oba se totiž představí na Světovém poháru v boulderu v Praze, který na Letné startuje už v pátek.

Foto: Archiv Tobyho Robertse

Úřadující olympijský šampion ve sportovním lezení Toby Roberts (vpravo) se jako malý vyfotil se svým idolem, českou jedničkou Adamem Ondrou.

Článek

Ondra moc chtěl v Paříži uspět, ve finále kombinace boulderingu a obtížnosti ale pokazil první disciplínu a nakonec skončil stejně jako v Tokiu šestý. Zlato si na krk pověsil zmíněný teenager Roberts.

„Výhra mi opravdu změnila život. Najednou se děje spousta nových věcí, ale jsem rozhodně koncentrovaný na to, co bude dál,“ říká. „Jsem hrdý na to, co se mi povedlo. O to víc mě těší, že olympiádu sledovala celá Velká Británie. Bylo to krásné a nikdy na to nezapomenu,“ dodává.

Když jako velmi mladý objevil lezení, ihned si ho zamiloval. Těšil se na prázdniny, protože mohl svému koníčku věnovat více času. Někdy v té době vznikl snímek, který pro Robertse hodně znamená. Vyfotil se s o 12 let starším idolem Adamem Ondrou, legendou nejen českého, ale i světového lezení.

„Jsem jeho velký fanoušek a teď mám i možnost proti němu závodit. Nejdřív to bylo neskutečné, ale teď už je to pro mě normální. To, čeho Adam dosáhl, je neuvěřitelné. Kromě závodů, které vyhrál, je ohromující jeho počet prvovýstupů, nových obtížností a venkovních cest, které zdolal. Mojí nejoblíbenější vzpomínkou je asi to, když jsem šel doma do svého místního lezeckého centra, abych se s ním setkal, když tam byl na návštěvě a já byl ještě kluk,“ prozrazuje, jak památný obrázek vznikl.

Také Ondra o svém kamarádovi a soupeři v jednom mluví v superlativech: „Toby je neuvěřitelný talent. I když se poslední roky převážně věnoval závodění, má toho dost odlezeno i na skalách.“

Oba budou na pražském světovém poháru patřit mezi favority. Ondra dokonce obhajuje stříbro z loňského ročníku, Roberts se tehdy nedostal do finále.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Brit Toby Roberts byl dojatý poté, co bylo jasné, že na olympiádě v Paříži vyhrál lezeckou kombinaci.

„Nebyl jsem zklamaný. Od té doby jsem absolvoval jeden z nejtěžších tréninkových roků v životě. Doufám, že využiji nových zkušeností. Výsledkem se nestresuji, chci se soustředit na to, abych si závod užil, protože když si něco užívám, obvykle lezu nejlépe,“ hlásí Roberts.

Jak zdůrazňuje Ondra, někteří přední evropští závodníci budou chybět. „Takže já a Toby budeme muset trochu hájit čest,“ usmívá se. Hodně čeká od Asiatů, zejména Japonců, které by měli táhnout Tomoa Narasaki a stříbrný z Paříže, 17letý Sorato Anraku.