Hlavní obsah

Kluzké ruce a zvonek za sto tisíc. Kocumová brala na mistrovství světa ve spartan sprintu stříbro

V září překvapila senzační výhrou ve Spartan Race na ME, teď na MS ve sprintu v Chorvatsku Zuzana Kocumová skončila druhá za Američankou Nicole Mericleovou. „Nesmírně si vážím toho, že souboj byl vyrovnaný skoro až do konce,“ prohlásila Kocumová. O naději na zlato a prémii deset tisíc dolarů ji připravil zvonek na jedné z posledních překážek.

Foto: The OCR Report

Zuzana Kocumová na MS ve spartan sprintu na Hvaru

Článek

Dva roky se potácela v obrovských zdravotních problémech, až už nevěřila, že bude moci někdy sportovat. Ovšem v září se k závodům Spartan Race vrátila ve velkém, když v Kaprunu vyhrála šesté evropské zlato. Úspěch ji namotivoval a v neděli početnou sbírku medailí rozšířila na chorvatském Hvaru i o stříbro z MS ve spartan sprintu.

„I přes obrovskou radost a vděčnost za druhé místo mi pořád vrtá v hlavě, že jsem těsně před cílem nedokázala zazvonit na zvonek u jedné překážky a tím jsem připravila sebe i diváky o souboj o první místo až do samotného cíle,“ litovala Zuzana Kocumová po závodě, který se v rámci mistrovství světa formou sprintu konal vůbec poprvé.

Na téměř sedmikilometrové trati na ostrově Hvar ještě těsně před koncem Kocumová o kousek vedla. S favorizovanou Mericleovou držela krok díky hodu oštěpem. Ten se Američance nepovedl. Avšak na jedné z posledních překážek už Kocumová neměla sílu zazvonit na zvonek znamenající její úspěšné zdolání.

Foto: The OCR Report

Zuzana Kocumová na MS ve spartan sprintu na Hvaru

„Tuhle překážku jsme začínaly úplně nastejno s Nicole. Ručkovalo se na ní a byla strašně těžká, protože předtím jsme plavaly v moři. Od sladké vody ruce relativně snadno osušíte, takže tolik nekloužou, jako když vylezete z mořské vody. Z té jako kdybyste měli ruce nakrémované. Na konci překážky jsem prostě zůstala viset na dvou kruzích a už jsem se nedokázala přehoupnout na zvonek a cinknout. Škoda, kdybych dokázala zazvonit, asi by to bylo až do konce otevřené,“ popsala Kocumová závěr spartan sprintu, ve kterém ji čekalo osudové trestné kolečko. Prémii deset tisíc dolarů tak vyhrála Američanka, Kocumová brala půlku.

„Nicole Mericleová vítězí, kam přijde. V minulém týdnu vyhrála dva tituly mistryně světa v OCR (obstacle course racing, jeden z druhů překážkového běhu). Nesmírně si vážím toho, že velkou část závodu, v podstatě až do posledních metrů, byl souboj s ní vyrovnaný. Těch titulů má strašně moc. Jak běžecky, tak překážkově je strašně silná. V této chvíli je jedna z mála, která se tím opravdu dokáže uživit,“ konstatovala Kocumová, za kterou do cíle v konkurenci pěti desítek elitních závodnic z téměř čtyř desítek zemí doběhla další Češka Klára Lokajíčková.

„Na konci po oběhnutí trestného kolečka, navíc s řetězem určeným hmotnostně pro chlapy, už bylo naprosto jasné, že je rozhodnuto a Nicole zvítězí. Jelikož za mnou už taky nikdo nebyl na dohled, už jsem se pak ani tolik nehnala,“ usmála se Kocumová.

„Co se týká emotivnosti a prožívání výsledků, překvapivě pro mě bylo daleko silnější zářijové mistrovství Evropy, protože tehdy jsem vůbec nevěděla, jak na tom jsem a neměla jsem porovnání s ostatními holkami. Navíc tam šlo o tří a půlhodinový závod, kdy vám tělo musí fungovat strašně dlouho. Tohle byla úplně jiná disciplína,“ zhodnotila zhruba tři čtvrtě hodinový běh přes překážky kombinovaný s plaváním bývalá juniorská mistryně světa v běhu na lyžích, která kariéru profesionální lyžařky musela ukončit kvůli genetické vadě imunity ve 21 letech a posledních deset let se věnuje právě závodům Spartan Race.