Hlavní obsah

Atraktivní Světový pohár. Závodníci uvidí na Pražský hrad

Opět po roce se pražská Letná stane domovem nejlepších sportovních lezců planety. Jak je ale každému asi jasné, přípravy na víkendový Světový pohár v boulderu komplikuje počasí. „Museli jsme trochu odložit stavbu, ale už všechno běží. Máme hodně práce navíc, všechno však zvládneme,“ slibuje předseda Českého horolezeckého svazu Jan Bloudek.

Foto: Sport.cz

Finalisté Světového poháru v boulderingu v Praze 2023 sledují poslední pokus nakonec vítězného Korejce I To-hjona.

Článek

V pátek kvalifikace, v sobotu finále mužů a v neděli boj o medaile v podání žen. To vše na Letenské pláni s výhledem na Pražský hrad. Světový pohár v Česku patří svou scenérií k nejhezčím v celém kalendáři.

„Vyhlídky jsou pozitivní, mělo by nakonec být i příjemné počasí. Nebude vedro jako loni nebo na olympiádě v Paříži,“ říká Bloudek. Problémem jsou samozřejmě deště, které poslední dny zasáhly Česko. Zejména ve východní části republiky páchají povodně ohromné škody.

„Tady v Praze jde o maličkost proti tomu, co prožívají lidé v jiných částech země. Dopady tam jsou daleko větší. Abychom pomohli, rozhodli jsme se, že z každé vstupenky dáme 100 korun na pomoc zasaženým povodněmi,“ prozrazuje Bloudek.

Při přípravě venkovního areálu není největším problémem déšť, ale vítr. Kvůli němu nemohla vyrůst střecha nad závodní stěnou a stavěči museli čekat, než se vrhnou do montování jednotlivých cest. Do akce se dostali až v pondělí odpoledne.

„Doufáme, že se počasí bude zlepšovat, protože potřebujeme, aby půda vyschla. Momentálně je na Letné docela bláto. S podmínkami bojujeme, ale výhled je optimistický,“ popisuje Bloudek. Zároveň přiznává, že přijít lijáky o týden později, nastal by pro pořádání podniku ohromný problém. „Museli bychom závody zrušit. V tomto ohledu jsme měli obrovské štěstí. Oddechli jsme si,“ dodává.

Pro českého fanouška bude hlavním lákadlem domácí jednička a šestý muž nedávné olympijské kombinace Adam Ondra. Rodák z Brna navíc obhajuje stříbro z roku 2023, kterému by se rád přiblížil. Konkurence ale bude obrovská. Dorazí olympijský šampion Brit Toby Roberts nebo duo hvězdných Japonců Tomoa Narasaki a Sorato Anraku.

Sám Ondra doufá, že počasí víkendové měření sil příliš neovlivní: „Není déšť jako déšť. Někdy prší a pro nás je to v pohodě. Záleží na typu zastřešení stěny a míře vlhkosti. Bývá lepší mírný déšť než extrémní teplo, takže zářijový termín je ideální,“ vysvětluje.

Světový pohár je rovněž příležitostí získat hlasy některých federací pro dubnovou volbu pořadatele MS 2027. Česko by šampionát, který bude rovněž jedním z kvalifikačních závodů pro OH v Los Angeles 2028, opravdu velmi rádo hostilo.

Kandidáti jsou celkem čtyři. „Francouzi představují kvalitní pořadatelský tým, na druhou stranu měli teď olympiádu a je možné, že ostatní federace dají přednost jiné zemi. Čína je silná ekonomicky, ale jezdit tam je pro všechny složitější. Indonésie by byla úplně nová. Myslím, že naše šance nejsou špatné. Opravdu hodně napoví, jak se organizačně podaří Světový pohár,“ konstatuje Bloudek.

Zatímco jiné mezinárodní závody pořádá lezecká asociace sama, v Česku jde o kooperaci s několika profesionálními organizacemi.

„Jsou to lidé, kteří organizují i jiné světové poháry. Mají zkušenosti a myslím, že na závodě je to vidět. Ostatní nám říkají, že v porovnání s jinými SP jsme často o krok napřed. Vložili jsme také více úsilí do mediálního přenosu. Vysílat bude opět Česká televize. Jindy to dělá maximálně sedm kamer, my bychom jich měli mít šestnáct,“ odhaluje Bloudek.

A pokračuje: „Podařilo se nám vyladit digitální model. Máme zaručeno, že z tribuny bude vidět Pražský hrad, což se loni nepovedlo. Máme novou širokou závodní stage a daleko větší tribunu, která pojme kolem dvou tisíc lidí.“

Pokud by vše dopadlo dobře a Česko opravdu mistrovství světa získalo, začne se řešit otázka konkrétního místa konání. U Letné je nejistota kolem počasí. Pořadatelé potřebují na přípravy nejméně 14 dnů. „Pronajmout areály typu O2 arena zvládneme na dva tři dny, ale ne na dva týdny. To bychom nezaplatili. Zvažujeme jinou krytou a bezpečnější variantu, ale tuším, že všechno skončí znovu na Letné,“ konstatuje Bloudek.