Hlavní obsah

Hermannová se Štochlovou věří, že Ostrava jim pomůže do Paříže. Dodala nám sebevědomí, shodly se

V Ostravě hrály na divokou kartu, z osmifinálové porážky od světových jedniček Brazilek Any Patrície s Dudou 0:2 (11:21, 17:21) a konečného devátého místa se proto Barbora Hermannová s Marií Sárou Štochlovou moc netrápily. Přišly sice o naději zajistit si účast na olympiádě přímo z žebříčku, turnaj Ostrava Beach Pro byl pro české ženské jedničky především přípravou na Nations Cup v lotyšské Jurmale, kde je ve hře ještě jedna místenka do olympijské Paříže.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

České plážové volejbalistky Bára Hermannová (vlevo) a Marie Sára Štochlová

Článek

„Brazilky byly v Ostravě nasazeny jako jedničky z nějakého důvodu. Hrají konstantně, stabilně, svými výsledky ukazují, že na ten top patří. Pro nás trošku smůla, že jsme na ně narazily v osmifinále. Na druhou stranu si myslím, že směrem k Jurmale je dobře, že jsme měly možnost zahrát si proti takhle výborným týmům a neztrácely jsme úplně o parník,“ uvedla Hermannová.

Bitev proti nejlepším párům světa by si nicméně nejlepší české plážové volejbalistky přály více. „Potřebovaly bychom s nimi hrát furt. Je to výborný trénink. Myslím si, že bychom se tím zlepšovaly a zlepšovaly. Bohužel systém turnajů nám nedopřává si proti nim moc zahrát. Je to smutné, ale teď si bereme z toho to, že jsme se nakoply na příští týden. Protože postoupit ze skupiny na domácím poli je úžasné a rozhodně nám to dodalo sebevědomí,“ pokračovala ostravská rodačka.

Marii Sáru Štochlovou nejvíce mrzelo, že už nevyběhne před vyprodaný centr kurt pod vítkovickou vysokou pecí. „Kdyby mi před turnajem někdo deváté místo předložil s tím, že to mám podepsat, tak to asi podepíšu. Na druhou stranu je to vždy v Ostravě po vyřazení takové hořkosladké, protože jak už jsme milionkrát řekly, moc nás mrzí, že si už nezahrajeme před českými fanoušky a na tom jedinečném kurtu,“ vyprávěla.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

České plážové volejbalistky Bára Hermannová (vlevo) a Marie Sára Štochlová

Obě věří, že v ostravském rozpáleném písku zažehly jiskru, která jim příští týden v Lotyšsku (od 13. června) pomůže získat vstupenku do olympijského turnaje. V Jurmale se utká dvanáct zemí, vítěz získá právo vyslat do Paříže svůj pár. Česko bude v Národním poháru kromě dvojice Hermannová, Štochlová zastupovat ještě Kylie Neuschaeferová a Markéta Svozilová.

„Ostrava nás nabudila obrovskou energií a myslím si, že jsme tady hrály nejlepší volejbal za posledních pár měsíců. Má to vzrůstající tendenci, věřím, že i forma jde nahoru a už se na příští týden těším. Doufám, že to vyjde,“ vyslovila přání Štochlová.

„Hodně jsme se na to deváté místo nadřely, nebylo to zadarmo, nebylo to vůbec jednoduché. Asi se koukneme na ten zápas proti Švýcarkám (Vergéovou-Depréovou a Maderovou porazily ve skupině 2:0) a pokusíme se načerpat tu mentální rezilienci (schopnost odolávat stresu), kterou jsme předvedly. Byl to myslím po psychické stránce asi nejnáročnější zápas a my ho vyhrály. Takže z toho musíme nabrat spoustu pozitivního,“ zdůraznila Hermannová.

Druhým vrcholem nejlepšího českého ženského páru je srpnové mistrovství Evropy. „Všechno uvidíme po Jurmale. Budeme trénovat buď na olympiádu, nebo rovnou na mistrovství Evropy. To je v srpnu v Holandsku, tam bychom se měly dostat i díky ostravskému výsledku. Nabraly jsme hezkých myslím 300 bodů a ty potřebujeme držet, abychom ještě měly třeba na konci sezony hezké nasazení,“ přiblížila Hermannová.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.