Hlavní obsah

Ostuda francouzských reprezentantů. Po rasismu přichází další vážné obvinění

Silní chlapi. To je na ragbistech vidět na první pohled. Také se traduje, že se jedná o čestný sport. Jenže tyto zásady porušili dva francouzští borci. Podle informací argentinských médií MDZ, které ovšem potvrdil i deník L'Équipe, podala žena v argentinské Mendoze v noci ze soboty na neděli stížnost kvůli sexuálnímu napadení. Florian Grill, prezident ragbyové federace, potvrdil, že obviněnými jsou Hugo Auradou a Oscar Jegou. Dva údajní pachatelé byli vyslýcháni policií v Buenos Aires .

Foto: Profimedia.cz

Francouzští ragbisté Judicael Cancoriet (vlevo) a Antoine Frisch v zápase proti Argentině. Ilustrační foto

Článek

Argentinská média MDZ v pondělí večer tamního času odhalila, že dva hráči francouzského týmu, Hugo Auradou a Oscar Jegou, byli obviněni ze sexuálního napadení. Čin měli spáchat v noci ze soboty na neděli. Večer po prvním herním testu proti domácím v Mendoze.

Místní policie zahájila okamžité vyšetřování, přičemž údajní útočníci by mohli odletět s francouzským týmem do Montevidea v Uruguayi a odehrát druhý zápas francouzského turné, než se ve středu večer vrátí do Buenos Aires. Dva údajní pachatelé útoku byli v pondělí vyslechnuti ve svém hotelu v argentinské metropoli a následně byli převezeni na policejní stanici.

Podle médií byl vyšetřováním oficiálně pověřen prokurátor určen pro dohled nad sexuálními trestnými činy Darío Nora. Poté, co se o případu dozvěděl, vydal národní a mezinárodní zatykač a nařídil řadu opatření, aby zabránil možnému předčasnému odjezdu do zahraničí, což později večer v Buenos Aires potvrdila Daniela Chalerová, hlavní prokurátorka pro zločiny proti tělesné integritě.

„Vyšetřování právě začalo. V pondělí večer jsme obdrželi trestní oznámení na státním zastupitelství. Výpověď stěžovatele byla dlouhá a obsahovala mnoho podrobností o tom, jak se večer vyvíjel. Oběť byla okamžitě vyšetřena soudním lékařem, který zjistil zranění. Na základě těchto skutečností bylo rozhodnuto o zahájení vyšetřování trestného činu sexuálního napadení s přitěžujícími okolnostmi a o nařízení vazby,“ vysvětluje Chalerová.

„Jedná se o trestný čin, za který lze uložit přísný trest, a proto existuje riziko útěku zejména z toho důvodu, že se jedná o dva cizince, kteří projíždějí zemí a chystali se odjet do Uruguaye a poté se vrátit do Argentiny, než se vrátí do své země původu. Tento verdikt byl tedy nezbytný, abychom jim mohli oznámit trestný čin, pro který jsou stíháni, a následně rozhodnout o jejich situaci. Jsme teprve ve fázi prvních opatření,“ podotýká.

Soudce také potvrdil brzký převoz sexuálních útočníků do Mendozy. „Bude zřízena policejní komise, která je doprovodí do Mendozy, aby je mohla informovat o jejich právní situaci, protože to musí být provedeno osobně. Tam si budou muset najmout své právníky, kteří je zastoupí. Vyslechnou si informace o trestném činu, pro který bylo zahájeno vyšetřování, a také o své právní situaci. Vzhledem k povaze trestného činu bylo nařízeno zadržení, aby jim bylo zabráněno opustit zemi,“ poukazuje na závažnost deliktu.

Tento nový případ přichází bezprostředně po rasistických poznámkách Melvyna Jamineta ve videu zveřejněném na sociálních sítích, které ho stálo vyloučení z francouzské výpravy.

Související témata: