Hlavní obsah

Fotbalisty Baníku nahradí běžci. Premiérový Zátopkův maraton ozdobí Afričané i česká favoritka

Prvoligoví fotbalisté Baníku hrají v sobotu v Pardubicích, jejich domovský stánek ale neosiří. Městský stadion v Ostravě-Vítkovicích zaplní od sobotního rána milovníci běhů, především pak těch nejdelších. Z oválu obepínajícího fotbalové hřiště vyrazí do ostravských ulic nejprve účastnice 12. ročníku Běhu žen, ty vzápětí doplní také maratonští běžci, účastníci prvního ročníku Zlatého maratonu Emila Zátopka.

Foto: Jiří Tomaškovič, Sport.cz

Běh žen v ulicích Ostravy doplní nově i Zlatý maraton Emila Zátopka

Článek

Organizátoři chtějí v Ostravě vytvořit novou atletickou tradici a na premiérový ročník přilákali zvučná jména. Hlavními favority na půlmaratonské trati na 21 kilometrů (start v 10.10 hodin) jsou Keňan Steve Ngetich a aktuálně nejlepší slovenská maratonská běžkyně Veronika Páleníková, na dvojnásobné trati (start v 10 hodin) by se mezi muži o vítězství měli poprat Keňané David Barmasi Tumo, James Mburugu, Moses Tuyange, Shadrack Kipkogey a Kennedy Rono s Kibetem Soyekwoem z Ugandy. V ženském závodě je největší adeptkou na vítězství Keňanka Beatrice Cheburetová, která zvítězila v Belfastském maratonu.

„Šest elitních mužů, čtyři ženy a příslušní vodiči. To je snaha o kvalitní časy v premiéře našeho zlatého maratonu. Hlavním favoritem ve vyrovnané skupině Afričanů by měl být David Tumo. Vodič Hillary Kiptum Mayio bude mít za úkol v první polovině dosáhnout mezičasu, který by měl dostat ty nejlepší co nejblíže ke konečnému času na úrovni 2:10 až 2:11 hodin,“ uvedl sportovní manažer Zátopkova maratonu Alfonz Juck.

O zcela novou trofej z novoborského skla ve tvaru zlatého hranolu se ale bude pokoušet také Češka Barbora Macurová, pro niž bude běh ulicemi Ostravy třetím maratonem v životě. „Moc se na novou trať těším a pokusím se favorizované Keňanky potrápit,“ slíbila rodačka z Frýdlantu nad Ostravicí.

Se závodem jsou spojeny prémie za umístění. Vítězové obdrží dva tisíce dolarů, v případě slabších časů než 2:20 hodiny u mužů a 2:40 hodiny u žen by se jednalo o polovinu částky. Nejlepší český běžec a běžkyně inkasují 300 dolarů (necelých 7 tisíc Kč).

Závody, kterých bude v sobotu celkem deset (tři pro děti, běh žen na 2,5 a 5 km, maraton, půlmaraton, mix na 10 km a maratonské štafety), odstartují z běžeckého oválu Městského stadionu, odkud se poté běžci vydají do ulic Ostravy. Závodnice v Běhu žen zůstanou ve Vítkovicích, maratonci ale proběhnou dohromady osmi ostravskými obvody.

A nevyhnou se ani stoupáním, která by mohla Macurové, jež se může pyšnit vítězstvím v horském maratonu Beskydská sedmička, vyhovovat. „Ve stoupáních bych své zkušenosti mohla zúročit. Chci podat co nejlepší výkon a uvidíme, na co to bude stačit,“ svěřila se 25letá atletka brněnského klubu 2BWINNER Team.

Zhruba osmihodinový program odstartuje (v 8.30 Během žen na 2,5 kilometru) i skončí (doběhem maratonských štafet přibližně v 15.30 hodin) na atletickém oválu Městského stadionu. „Přestože téměř každé velké město už má svůj maraton, není moc mítinků, které by začínaly a končily na atletickém oválu. V tom se trochu lišíme. Naším záměrem je ale propojit sportu zasvěcenou Ostravu s místem, kde lidé byli zvyklí vídat například fenomenálního sprintera Usaina Bolta nebo běžce na dlouhých tratích Haile Gebrselassieho,“ uvedl Juck.

Běh ostravskými ulicemi bude znamenat i dopravní omezení. „Dotknou se silnic v městských částí Vítkovice, Moravská Ostrava, Slezská Ostrava, Mariánské Hory, Nová Ves, Svinov, Třebovice a Poruba,“ říká za pořadatelský oddíl SSK Vítkovice Šárka Mokrá s tím, že první omezení začnou platit v sobotu v 8 hodin ráno a potrvají do přibližně 16 hodin.

Související témata: