Hlavní obsah

Famózní úspěch. Nevidomý plavec Kratochvíl se stal v 16 letech paralympijským vítězem

Aktualizováno

Byl v širším okruhu favoritů, ale nechtěl na sebe zbytečně vytvářet tlak. Přesto svou paralympijskou premiéru ozdobil zlatou medailí. Šestnáctiletý nevidomý plavec David Kratochvíl v závodě na 400 metrů volný způsob konkurenci rozdrtil. S náskokem pěti vteřin doplaval pro zlatou medaili a první český cenný kov na paralympiádě v Paříži.

Foto: Český paralympijský výbor

David Kratochvíl má zlatou medaili z paralympiády v Paříži

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) - Kratochvíl vyhrál v evropském rekordu 4:26,34 minuty a navázal na titul mistra světa, který na stejné trati vybojoval loni v Manchesteru.

Teď si do životopisu může zapsat ještě titul paralympijského šampiona. „Zní to úžasně. Říkal jsem si, že by bylo super být do pátého místa a je z toho zlato. Je to splněný sen. Každému bych přál, aby někdy zažil podobný pocit. Když mi taťka řekl, že jsem paralympijský vítěz, to byla brutální euforie,“ zářil stále teprve 16letý plavec.

Splnil si dětský sen. Už v devíti letech si přál stanout na nejvyšším stupínku po finále paralympijského závodu. „Ta zlatá medaile je strašně těžká a opravdu obrovská,“ popisoval čerstvý šampion. Na medailový ceremoniál ho tradičně doprovodila maminka Stanislava, ale kdyby se mu podobně vydařily i další závody, nevylučují Kratochvíliovi změnu.

Už před závodem zdravil na tribunách kamarády a členy rodiny, kteří za ním v pátek dorazili z Čech. Krátce před vystoupením v bazénu na Kratochvíla ale dopadla tíha okamžiku. „Když jsem mířil k blokům, řekl jsem si, že to je výzva. Zamával jsem fanouškům, pomalu se svlíknul, poklepal se a ten stres ze mě opadl. Pak už jsem na nic nemyslel,“ prozradil Kratochvíl.

Foto: Jeremy Lee, Reuters

David Kratochvíl se stal paralympijským vítězem na trati 400 metrů volný způsob.

Celých osm bazénů odplaval stejným tempem a v závěru ještě dokázal přidat, zatímco soupeři odpadávali. Druhému Nizozemci Dorsmanovi nakonec naložil pět vteřin. „Moje taktika měla být přitom jiná. Obvykle mám rychlejší stovku, pak ty další dvě zpomalím. Poslední stovku pak nakouřím, všechny doženu a porazím!“ uvedl k taktice.

Kvůli rakovině sítnice přišel v mládí o levé oko, následně ještě o pravé. V bazénu se tak neobejde bez pomoci tzv. tapérů. Tuto roli plní jeho rodiče. Před obrátkou na něj poklepou, aby věděl, že se blíží konci bazénu. Takhle to bez potíží probíhalo celý závod. Jen na konci se zdálo, že už se ani otci Jiřímu nechce věřit, že se syn blíží zlaté medaili a poklepal ho na poslední chvíli.

„Jsme s tátou domluvení, aby mě poklepal co nejpozději, kdyby bylo třeba dohmátnout. Tentokrát to asi nebylo nutné. Zlatá medaile ale strašně nakopne do dalších závodů. Mám jich ještě pět a chci podat co nejlepší výkon,“ burcuje.

Už v sobotu čeká Kratochvíla rozplavba a případné finále na 50 metrů volným způsobem.

Související témata: