Hlavní obsah

Fabrizia přeměnil ve Valentinu. V ženském těle září štěstím, soupeřkám ale pije krev

Narodil se jako Fabrizio, je z něj Valentina. Teď se Petrillová dostala pod mikroskop sportovního světa, protože se jako první transgender zúčastní paralympiády v Paříži. To vyvolalo oheň na střeše v táboře soupeřek i různých organizací.

Foto: Profimedia.cz

Italská paralympionička Valentina Petrillová byla ještě do roku 2019 mužem.

Článek

Zrakově postižená atletka Valentina Petrillová bude reprezentovat Itálii ve sprintech žen kategorie T12 na 200 m a 400 m. Na těchto tratích získala bronz na mistrovství světa v para atletice v roce 2023.

Petrillo se narodila před padesáti lety. Do roku 2019 nosila mužské jméno Fabrizio. V roce 2019 však prošla hormonální terapií. Pro úplnost, má vrozenou Stargardtovu chorobu, tedy degenerativní oční onemocnění, které nelze vyléčit. Petrillová před přeměnou závodila v mužských národních závodech. Na své konto si připsala hned jedenáct italských titulů.

Právě tyto informace vyvolávají paniku u soupeřek. Katrin Mueller-Rottgardtová se obává, že Petrillová má výhodu v běhu na 200 m.

„V podstatě by každý měl žít tak, jak se cítí pohodlně,“ předeslala v  rozhovoru pro Bild.

„Nicméně v soutěžním sportu to pak máme těžké,“ dodala jedním dechem Mueller-Rottgardtová.

Musíme si uvědomit, že Petrillová žila a trénovala jako muž dlouhou dobu. Tudíž je jasné, že její fyzické předpoklady jsou jiné než u někoho, kdo se narodil jako žena,“ podotkla.

To není všechno. Ve Španělsku se dostala její účast na pařížských hrách pro handicapované až k právníkům. Jeden z nich totiž označil kvalifikování Italky na paralympiádu jako nespravedlnost.

Během kvalifikace závodu na 200 m skončila Petrillová před Melani Bergesovou. Španělka tak přišla o možnost startovat pod pěti kruhy v této disciplíně. Přestože se Bergesové podařilo probojovat se do Paříže na poloviční trati, na Iberském poloostrově vyvolal tento okamžik vlnu pobouření.

„Naše atletka ztratila šanci kvalifikovat se na paralympiádu. Důvodem je účast muže Fabrizia ,Valentiny´ Petrillové, která se do finále probojovala místo ní. To je nespravedlivé,“ konstatovala Irene Aguiarová, která se specializuje na mezinárodní sportovní právo.

Jenže podle regule pravidel a předpisů World Para Athletics řídicí orgán uvádí, že sportovkyně, které jsou právně uznány jako ženy, jsou způsobilé soutěžit v ženských disciplínách.

Nařízení dodává: „World Para Athletics se bude zabývat všemi případy zahrnujícími transgender sportovce v souladu s transgenderovými směrnicemi Mezinárodního olympijského výboru.“

Tato politika se ale liší od postoje World Athletics, který v březnu 2023 zakázal transgender sportovcům soutěžit na ženských akcích.

Sebastian Coe, prezident organizace, uvedl, že rozhodnutí bylo přijato s cílem zajistit spravedlnost s cílem chránit ženskou kategorii.

Tak si vyberte.

Kontroverzní sportovkyně může být spokojená a před paralympiádou v bojovné náladě.

„Čekala jsem na tento den tři roky a v té době jsem udělala vše, co bylo možné, abych si ho zasloužila. Chci poděkovat Italské paralympijské federaci a Italskému paralympijskému výboru za to, že mi vždy věřili, především jako člověku i jako sportovci,“ rozpovídala se Petrillová pro BBC Sport.

„Historická hodnota toho je, že se stávám první transgender ženou, která soutěžila na paralympiádě. To je důležitým symbolem inkluze (zařazení jedince do určité sociální skupiny, do společnosti a zároveň jeho přijetí ze strany ostatních členů).“

„Upřímně, nemůžu se dočkat, až budu v Paříži závodit před celým tím nadšeným davem. Je spravedlivé, že se každý z nás může rozhodnout pro své vlastní pohlaví. Sport by nás měl učit hodnotě inkluze, což je zásadní pro lidské štěstí,“ svěřila se Petrillová španělskému sportovnímu webu Relevo.

„Naučila jsem se vzdát toho, co nemohu ovládat. Jsem nyní psychicky silnější než před časem, a to i díky podpoře mého psychologa. Postupně jsem pochopila, že se musím naučit žít se závistí a žárlivostí lidí. Jsem však přesvědčená, že to, co dělám, je skutečné. Proto se nemám čeho bát,“ podotkla.

„Jsem si absolutně vědoma sociální a kulturní hodnoty své přítomnosti v Paříži 2024. Udělám vše pro to, abych se této příležitosti zhostila a dosáhla sportovního výsledku s určitou konkurenční hodnotou.

Co písmena znamenají

L - Lesba: Žena, kterou přitahují ženy.

G - Gay: Muž, kterého přitahují muži.

B - Bisexuál: Osoba, kterou přitahují muži i ženy.

T-Trans: Termín zahrnuje genderové identity, které se neshodují s těmi, jež byly osobám přiřazeny při narození . Tento popis odkazuje na dva pojmy: transgender a transsexuál. Transgender osoba se rodí s fyzickými vlastnostmi, které se neshodují s pohlavím, se kterým se identifikuje. Transsexuálové jsou transgender lidé, kteří zahájili hormonální nebo chirurgickou léčbu, aby zahájili nebo dokončili změnu pohlaví.

I - Intersex: Osoba narozená s fyzickými vlastnostmi obou pohlaví.

Q - Queer: Lidé, kteří se nechtějí identifikovat pod tradičními nebo společensky přijímanými nálepkami.

+ - Ostatní : Lidé, kteří se neztotožňují s žádnou z ostatních definic.

„Existuje komunita, která mě podporuje a vzhlíží ke mně. Najdou se ovšem i lidé, kteří nejsou ze světa LGTBIQ+, a i ti mě povzbuzují. Vidí mě jako inspirativní vzor a to je pro mě to nejkrásnější,“ uvedla padesátiletá žena.

S tím ale vůbec nesouhlasí feministické organizace. Podle Bildu jich je čtyřicet. A proti rozhodnutí přijmout Petrillovou pod paralympijská křídla už také protestovaly.

Dopis od organizace Alliance Against the Erasure of Women zněl: Různá národní a mezinárodní ženská sdružení, konsorcia a nevládní organizace se obrátily na Španělský paralympijský výbor, aby napadl místo Petrillové na základě toho, že soutěžil s výhodou v kategorii, která neodpovídala jeho vlastní.

Prezident Mezinárodního paralympijského výboru (IPC) Andrew Parsons řekl pro BBC Sport, že Petrillová bude na nadcházejících hrách vítána. Ale také zapřemýšlel o tom, že by se sportovní organizace po celém světě mohly jednoho dne sjednotit a na svém postoji k účasti transgender sportovců se spojit.

„Jsem připraven na kritiku, kterou může dostat v souvislosti se zařazením Petrillové,“ suše povídal Parsons.

„Jako jednotlivec, si můžu myslet co chci, ale musíme se řídit naší ústavou, musíme dodržovat svá vlastní pravidla. V konkrétních sportech je třeba respektovat pravidla mezinárodních federací.“

„Myslím, že je spravedlivé, že se k transgender sportovcům chováme s respektem. Ale myslím si, že věda by nám měla dát odpověď, protože také chceme být spravedliví k ostatním sportovcům na poli hry.

„Je to velmi těžké a citlivé téma. Věda nám snad bude schopna dát odpověď. A do budoucna bych si přál, aby celý sport k tomu měl jednotný postoj,“ opakuje Andrew Parsons.

Pro zajímavost ukázka věrnosti až za hrob… Manželka sportovci zůstala oporou i poté, co v roce 2017 zjistila, že je transgender, a i když později zahájil hormonální léčbu. Zůstali spolu a mají dvě děti.

Související témata: