Hlavní obsah

Dostihový světe, div se. Překážkový král se po čtyřiadvaceti letech usadí jen na tribunu

Aktualizováno

Při Velké Pardubické dochází ke změně pořádků. Hana Kabelková, kterou do roku 2021 znal jen ten nejzarytější fanda jezdectví, posílá do slavné steeplechase hned tři své svěřence. Dalibor Török, bývalý odborník na roviny, dva. A  dostihový světe, div se, ryzí specialista na překážky, Josef Váňa starší, žádného.

DSCN9861Video: Zdeněk Zamastil, Sport.cz

Článek

Malá stáj z Vápenného Podolu, vesničky na Chrudimsku, vyšle do Velké hned tři koně. Talenta, Del Reye a Stara. „Tohle by mě v životě nenapadlo. Jsem z toho o to více nervózní,“ povídala Kabelková, který se hýčká jediného vítěze v letošním startovním poli. Talenta.

Přitom to vypadalo, že kůň, který triumfoval v roce 2021, by letos ani nemusel nastoupit. „Pomalu jsem přestala věřit, ale naštěstí se dal se do kupy. Zranění už ho nelimitovalo, tak jsme se rozhodli, že bude startovat,“ mínila Kabelková.

Talent bude mít v sedle nově Jana Kratochvíla, jenž v roce 2017 vyhrál v sedle No Time To Lose. „Oslovila jsem Honzu, zda by neměl zájem. Souhlasil s tím, že nám rád pomůže,“ uvedla Kabelková, která by si přála pro své svěřence pružnou dráhu.

Foto: Pavel Mazáč, Profimedia.cz

Trenérka Hana Kabelková s koněm Talentem, v sedle je žokej Pavel Složil ml. na 131. Velké pardubické.

Nejžhavějším kandidátem na vítězství ve Velké pardubické je Godfrey, kterého připravuje Dalibor Török. Druhým jeho želízkem je High In The Sky.

„Samozřejmě, že nás zájem sázkových kanceláří těší. Je to důkaz toho, že to u nás neděláme špatně. Nicméně ještě mi nedochází, jak nás všichni favorizují,“ přemítal Török, který je znám spíše jako rovinový trenér a předtím rovinový jezdec.

Jenže v posledních letech čeří vrchní vody překážek. V sedle Godfreye se objeví veličina mezi českými žokeji, Jan Faltejsek. „Měli jsme štěstí v neštěstí, že se Sacamiro, kterého pravidelně jezdí a se kterým loni vyhrál, zranil. Na poslední chvíli jsme ho požádali a je obrovskou výhodou, že Godfreye pojede tak zkušený žokej,“ dodal Török.

Stačí se oba vůbec poznat? „Řeknu mu něco o koníkovi. Co je pro něj ideální. Zbytek už nechám na něm. Honzovi není potřeba moc radit,“ podotkl.

Hodně nezvykle si při letošním losování startovních čísel musel připadat Josef Váňa starší. Rekordman v počtu vítězství ve Velké pardubické, který k sedmi jezdeckým triumfům přidal i mraky trenérských. Jenže letos nepošle do magnetu nedělního odpoledne 13. října žádného koně. „Tenhle rok strávím na tribuně s ředitelem Slavia pojišťovny. Budu daleko klidnější. Jako bývalý jezdec i trenér jsem měl vždycky tam dole nervy,“ pousmál se Josef Váňa.

„Moji koníci se ukazovali moc dobře. Věřili jsme zejména Chelmsfordovi, ale bohužel se zranil. Situace vykrystalizovala tak, že po 24 letech nebudu mít ve Velké pardubické žádného koně. O to víc budu držet palce našemu Pepčovi (Josef Váňa mladší), který připravuje Santa Klaru na letošní Velkou,“ dodal legendární Váňa.