Hlavní obsah

Divoká předehra Velké! Udělali na mě podraz, končím kariéru, prohlásil zkušený žokej Stromský

Nedělní Velká pardubická má divokou předehru. Počítalo se, že na startu 134. ročníku slavného dostihu nebude chybět zkušený žokej Marek Stromský, nicméně všechno je jinak. V 50letém borci bouchly saze a oznámil: končím kariéru. „Udělali na mě podraz, nemám už sílu plavat proti proudu,“ řekl Stromský.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Žokej Marek Stromský skončil ve Velké pardubické s koněm Hegnusem na druhém místě.

Článek

Svůj verdikt sdělil v rozhovoru pro Deník. Redakce Sport.cz dvacetinásobného účastníka Velké kontaktovala, k záležitosti se však už nechtěl vracet.

Známý smolař Stromský, který dodatečně přišel o dva triumfy ve Velké (v roce 2008 minul s Amant Grisem točný bod, v roce 2015 pak byly v krvi vítězného Nikase nalezeny zakázané látky), z podrazu obviňuje trenérku Hanu Kabelkovou. Ta připravuje 13letého bělouše Stara ze stáje MPL Racing CZ, s nímž skončil Stromský v uplynulém ročníku Velké pardubické na třetím místě. V neděli však v jeho sedle bude Ondřej Velek.

„Každý si myslel, že budu jezdit Stara, ale dodnes mi nepřišla od trenérky SMS. Že nejedu, jsem poznal až na startovce, kde byl napsaný Ondra (Velek). Prý se domluvili už po druhé kvalifikaci. Nedávám to. Ukončil jsem kariéru. Úplně končím s koňmi, odešel jsem i od Grega Wroblewského, taky tam nebyly některé věci čisté. Nemám už sílu plavat proti proudu, jak jsem plaval, když jsem byl mladý. I po diskvalifikacích ve Velké jsem bojoval, ale teď už to nedávám. Rozhodl jsem se a Marek Stromský skončil s kariérou dostihového jezdce,“ prohlásil Stromský.

„Loni nikdo Stara nechtěl jezdit, odjezdil jsem ho myslím dobře. Vše nasvědčovalo tomu, že ho budu jezdit znovu. Když jsem se v sezoně zranil, odjezdil ho v první kvalifikaci Ondra Velek. Ve druhé pak zase já. Byla to smolná kratší kvalifikace, nikdo nechtěl jít dopředu. Nakonec Star skončil pátý. Paní Kabelkové se to nelíbilo. Prosil jsem ji, ať mi hlavně dá vědět dopředu, co a jak. Je jedno, kdo rozhodl, že Stara nepojedu. Jestli majitel nebo trenérka. Mrzí mě, že jsem jim nestál ani za korunu, že by mi napsali SMS. Tohle mě mrzí,“ dodal Stromský.

V neděli do Pardubic prý nedorazí ani jako divák. Světu koní dává definitivní sbohem. „Dostihy pro mě skončily. Život jde dál, stejně bych jednou od koní odešel. Trénování mě nebaví, hnojem házet nebudu. Je lepší skončit teď než za pět let, kdy už mě nikdo nezaměstná,“ uzavřel Stromský, jehož největšími úspěchy ve Velké pardubické jsou dvě druhá místa (v roce 2014 s Amant Grisem, před šesti lety s Hegnusem).

Související témata:
Marek Stromský