Hlavní obsah

Dědci se loučí. Díru po nich možná ani nezaplníme, smutní Kabelková

Talent a Star. Dvě dostihová jména, která předurčují jejich majitele k velkým výkonům a výsledkům. Ale všechno jednou končí a oba 13leté koně čeká v neděli jejich poslední dostih. Ten nejdůležitější - rozloučí se startem ve Velké pardubické.

Foto: Sport.cz

Trenérka Hana Kabelková s koňmi Talent (vlevo) a Star z rodinné stáje Vápenný Podol

Článek

„Věk nezastavíme ani u lidí, ani u koní. Bohužel. A nevidím důvod, proč v jejich nejlepším neskončit,“ říká jejich trenérka Hana Kabelková.

O konci kariéry „dědků“ nemůže být pochyb, ani kdyby se jim Velká pardubická extrémně povedla. „Za 150 let historie Velké pardubické ji vyhráli pouze dva třináctiletí koně. V roce 1952 Vítěz s majorem Milošem Svobodou, v roce 1991 Železník s Josefem Váňou. Starším už byl pouze Unkas. Tomu bylo při jeho triumfu ve Velké pardubické 14 let,“ řekl historik Velké pardubické Miloslav Nehyba.

Kabelková své rozhodnutí nezmění. I proto ho řekla veřejně ještě před začátkem sezony. „Je to boj a velká porce zátěže pro personál. Pracovní jezdci vyjíždí ve 4 hodiny ráno trénovat s koňmi na Ještěd, pak přijedou a ještě jdou jezdit další koně. Když jedeme s koňmi plavat, tak jedou dva lidi a ostatní je musí ve stáji zastoupit. A tak to děláme čtyři pět let. Letos na to dědci ještě mají. A skončí se ctí ve svém vrcholném výkonu,“ říká trenérka koní, kteří jsou všechno, jen ne stejní. Spojuje je jediné - výborný charakter.

Foto: Sport.cz

Kůň Talent z rodinné stáje Vápenný Podol

Kabelková připravovala už Talentovu matku, ze spojení s vynikajícím napajedelským hřebcem Egertonem se jí narodilo jediné hříbě - ryzák Talent. Kůň se skvělým dostihovým myšlením, opatrný, nedůvěřivý.

Star miluje děti. Kostnatý bělouš by pořád makal, soutěžil a chtěl vítězit. Jako by talent, který má ve vínku držitel tohoto jména přes uličku v boxech, doháněl obrovskou snahou a vůlí patřit mezi nejlepší.

Talent ví, kdy má zabrat, dokáže pošetřit síly a pak nasadit svůj konec. Podle toho připravila trenérka pokyny pro oba jezdce. Ryzák bude „odpočívat v koních“ a pak musí být žokej Kratochvíl včas na správném místě a valacha odbrzdit.

Stara je třeba uklidnit na konec pole a se závěrečným útokem čekat na poslední chvíli. Nesmí zaútočit moc brzo, valachův závěr je mohutný, ale krátký. „Ondra Velek bude muset mít železné nervy, aby vydržel s útokem. Začít bojovat bude třeba až za poslední proutěnkou. To, kdy se rozhodnout, už je na žokeji, to mu nikdo neporadí. Bude to mít těžké,“ ví Kabelková.

Veteráni pracují jinak

Dostihový život je na obou vysloužilcích znát. Kvůli tomu s nimi ve Vápenném Podolu na Chrudimsku provozují tak trochu jiný trénink, aby „dědky“ nezatěžovali tak jako mladé koně.

Foto: Sport.cz

Trenérka Hana Kabelková s koněm Talentem z rodinné stáje Vápenný Podol

Oba proto místo ostrých cvalů jezdili klusat ve vodním pásu, kde byl různý sloupec vody, kterým koně museli běžet. Talent navíc jezdil plavat. Star by raději rozbořil bazén, než by dobrovolně ukrajoval tempa ve vodě mezi kachličkami.

Ovšem výstup na Ještěd neodpustila trenérka nikomu. Šplhat strmě k vysílači museli ještě víckrát než kdykoli v jiných sezonách. „Klušeme až nahoru, těsně pod koncem sjezdovky nahoru k vysílači 300 metrů vzhůru cváláme. Převýšení je kolem 450 metrů. Na vrcholku jsme za 14 minut, horská královská etapa měří kolem tří kilometrů,“ vysvětluje pracovní jezdec Jiří Glacner, který koním nezvyklý trénink ordinuje. Plnokrevníci tak dostanou potřebnou objemovou práci. Mohou tak ubrat cválání, které opotřebovává nohy.

Z Ještědu dolů se pak koně vezou přepravníkem. Zvířata jsou po velké zátěži, sejít zdolanou strmou porci do základního tábora by v kroku trvalo 1,5 hodiny.

I tahle nestandardní metoda pomohla Talenta a Stara dostat do formy, v níž oba teď jsou. Talent sice měl v létě tréninkový výpadek, který způsobil zánět v těle. Splnil ale vše, co si trenérka předsevzala. Tréninkové manko ale donutilo trenérku zariskovat a přece jen přidat cvalové práce, kterou jinak v případě Talenta šetří. A hrála vabank. „Prostál to v pohodě, věřím, že to bude dobré,“ říká Kabelková, která si pochvaluje, jaké jezdce pro všechny své svěřence získala. Stara dovedl ke třetímu místu v kvalifikačním dostihu žokej Ondřej Velek a nebyl důvod měnit sehraný tým. Talenta svěří žokeji Janu Kratochvílovi. Využila tak toho, že Josef Váňa nemá koně do Velké, a jeho dvornímu žokeji nabídla Talenta, rodinného koně manželů Kabelkových.

Takový tandem? Těžko

O posledních dnech před Velkou koňaři říkají, že zabalili koni nohy do vaty a je třeba se jí už jen ve zdraví dočkat. Kabelková je poslední týden před Velkou v jednom kole. Zarudlé oči a kruhy pod nimi svědčí o tom, že by se hodilo několik hodin spánku navíc. Ale není na ně čas. Ne teď, když jde o hodně. Co se vkrádá i přes nedostatek spánku, je nostalgie. Přijde o dva nejlepší koně ve stáji.

„Neumím si to bez nich představit. Zůstane po nich velká díra, kterou už možná ani nezaplácneme. Že se mi ve stáji sešli dva takhle výjimeční koně, to beru jako velikou vzácnost, které si moc vážím,“ říká.

O plánech a snech před Velkou nechce moc mluvit. Přála by si, aby se rozloučili úspěchem, protože vyběhnou naposled a přijde čas se rozloučit. Bělouš Star, který patří manželům Pisklovým ze Slovenska, se na důchod přestěhuje k Petře Chropůvkové, dívce, která si na nich vyprosila, aby se o Stara mohla starat a vodit ho v paddocku před dostihy. Jezdí ze Slovenska stovky kilometrů, aby bělouše mohla v roli vodičky doprovodit na start.

Kam se na důchod přestěhuje Talent, trenérka prozradit z pověrčivosti nechce. „Bude se tam mít královsky,“ je přesvědčená Kabelková. Zatímco jindy si vodila rodinného Talenta sama, tentokrát nechá vše na vodičích. „Nepřipadalo by mi to profesionální, koně mám tři, všem měřím stejně,“ říká Kabelková. I tíhu nese trojnásobnou. „Mít tři koně ve Velké, to měl jen pan Váňa nebo Popelka,“ kroutí trochu nevěřícně hlavou.

Je třeba totiž ještě připomenout benjamínka ve společnosti dvou dědků. Kromě ostřílených valachů přihlásila ještě devítiletého Del Reye, který jde sbírat zkušenosti. Do jeho sedla se vyhoupne žokej Jakub Kocman, který ho jezdil v minulosti. „Bereme to jako vklad pro další ročník Velké pardubické,“ říká trenérka na adresu nástupce dvou koňských osobností, kteří v neděli naposledy vyjedou vstříc poslednímu dostihu. Tomu, který jim může zajistit koňskou nesmrtelnost.

Související témata: