Hlavní obsah

Další bronzový úspěch pro český šerm. Na začátku byl lísteček spadlý ze stolu

Památná bronzová jízda českých kordistů olympijským turnajem v Paříži má na planši následování. Třetím nejlepším rozhodčím fleretu na světě byl vyhlášen Vilém Mádr, který v Paříži dostal důvěru rozhodovat i medailové boje.

Foto: Profimedia.cz

Vilém Mádr (druhý zprava) před zápasem o bronz mezi fleretistkami Kanady a Japonska na olympijských hrách v Paříži

Článek

Sám roky šermoval, jenže pak přišlo zranění, cesta mezi elitu se uzavírala. Další směr mu ukázala náhoda. „V šermírně jsme měli na stole různé věci a na zem spadl lísteček, na němž byla pozvánka na turecký seminář rozhodčích mezinárodní federace. Ptal jsem se, jestli na něj někdo jede, řekli mi, že ne, tak jsem se nabídl, že pojedu,“ popisuje rozhodcovské začátky.

Rozhodování ho začalo bavit a postupně se vypracoval mezi elitu. Soudcoval v Riu, v Tokiu zůstal prvním náhradníkem, v Paříži pak sbíral nezapomenutelné zážitky. „Když jsme rozhodovali zápas družstev o bronz mezi Francií a USA v Grand Palais, to bylo krásné,“ přiznává.

A v roli diváka sledoval bronzovou bitvu Jiřího Berana, Jakuba Jurky, Martina Rubeše a Michala Čupra. „Byl jsem na tribuně. Nesmíme jako rozhodčí moc křičet, tak jsem se uklidil do míst, kde nebudu slyšet,“ usmívá se.

Na konci sezony se za své rozhodování dočkal odměny. Alespoň symbolické, žádnou trofej ani medaili jako třetí sudí světa nedostane. Ale radost měl pochopitelně velkou. Co v jeho očích dělá dobrého rozhodčího? „Samozřejmě musí znát pravidla, ale to nestačí. Hodnotí se vše od schopnosti rozhodovat zásahy po komunikaci se šermíři a trenéry,“ říká Mádr.

A i když má šerm pověst gentlemanů, kterou přiživilo i gesto Jiřího Berana v Riu, kdy opravil sporný zásah ve svůj neprospěch, spoléhat na to rozhodčí nemůžou. „Každý chce vyhrát a nejsou všichni jako Jirka,“ ví rozhodčí, jenž vedle fleretu rozhoduje i zápasy v kordu.

Funguje na amatérské bázi, na turnaje jezdí v rámci dovolené. „Musím poděkovat zaměstnavateli, že je tolerantní. Ale je to občas náročné na koordinaci cestování. V pátek večer na letišti, v sobotu ráno už musím být na planši, odpískám turnaj, v neděli večer zpět a v pondělí ráno v Praze v kanclu,“ líčí Mádr, který se prosazuje i na funkcionářském poli.

V českém svazu je členem výkonného výboru, do něhož byl zvolen také v Evropské šermířské konfederaci jako šéf komise rozhodčích. „Snažím se šermu zase něco vrátit, a když mě třeba rozhodování jednou přestane bavit, je dost pravděpodobné, že bych chtěl zůstat u šermu v této formě,“ dodává oceněný rozhodčí.