Hlavní obsah

Choupenitch získal na ME podruhé bronzovou medaili

Fleretista Alexander Choupenitch získal na mistrovství Evropy v šermu podruhé v kariéře bronzovou medaili. Českého reprezentanta na šampionátu v Basileji v semifinále zastavil světový šampion Ital Tommaso Marini, který si pak došel pro zlato.

Foto: Red Bull CZ/Jan Kasl

Alexander Choupenitch

Článek

Třicetiletý Choupenitch rozšířil svou sbírku bronzových medailí už na tři. První má z evropského šampionátu z roku 2018, třetí byl i na olympijských hrách v Tokiu před třemi lety.

„Mám opravdu radost, že jsem vybojoval medaili. Na turnaji byla spousta těžkých zápasů. Mezi šestnácti s Macchim, což je světová pětka, a vyhrál jsem 15:13. Ve čtvrtfinále jsem otáčel zápas s Francouzem Chastanetem, ve kterém jsem prohrával 10:13, ale nakonec jsem vyhrál 15:14,“ pochvaloval si v nahrávce pro média.

V boji o postup do finále s Marinim držel krok až do koncovky. „V semifinále byl stav 11:11, ale konec s mistrem světa Marinim mi nevyšel,“ posteskl si. Z bronzu ale zklamaný nebyl. „Myslím si, že je to super výsledek vzhledem k olympijským hrám. Celkově mám z bronzu na mistrovství Evropy velkou radost,“ dodal.

Přiznal, že na konci už byl hodně unavený. „Všechny zápasy v jeden den, čtyři zápasy v play off, šest ve skupině, což je opravdu hodně. Teď je potřeba doléčit zranění a dobře se připravit na vrchol sezony,“ plánuje s vyhlídkou na třetí olympijský start.

Mistrovství Evropy v šermu v Basileji:
Muži - fleret:
Finále: Marini - Foconi (oba It.) 15:4,
semifinále: Marini - Choupenitch (ČR) 15:11, Foconi - Pauty (Fr.) 15:7, ...další pořadí: 64. HOLÝ (ČR).
Ženy - kord:
Finále: Embrichová (Est.) - Mallová-Bretonová (Fr.) 15:12,
semifinále:
Embrichová - Santucchiová (It.) 15:12
Mallonová-Bretonová - Favreová (Švýc.) 15:14
...další pořadí:
13. BIELESZOVÁ Bieleszová,
33. SALIGEROVÁ
48. COUFALOVÁ (všechny ČR)
Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Nechybí ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetli s Portugalskem, Gruzií a čeká je také zápas s Tureckem.