Hlavní obsah

Nástupce legendární Sáblíkové zazářil na MS. Má pět zlatých medailí

Metoděj Jílek. Sportovec, který se nerodí každým rokem. Supertalent a jistý nástupce legendární Martiny Sáblíkové. Kosí cenné kovy na rychlobruslařských oválech i mimo ledovou dráhu. Právě v zimním období si už vybojoval pověst většinou nejlepšího z celé startovní listiny. A hodně nahlas dal o sobě vědět i v posledních dnech. Na světovém šampionátu v inline bruslení v kategorii juniorů vybojoval pět zlatých a jednu stříbrnou medaili. Osmnáctiletý rychlík v Itálii navázal na úspěchy z červencového kontinentálního šampionátu, kde získal o jedno zlato méně.

Foto: Archiv Metoděje Jílka

Český rychlobruslař Metoděj Jílek na archivním snímku

Článek

„Věděl jsem, že šance získat medaile je. Do každého závodu jsem šel s tím, že chci vyhrát. Povedlo se, za což jsem neskutečně rád,“ uvedl Jílek v nahrávce pro média. Letošní juniorský rychlobruslařský vicemistr světa na 5000 metrů v Montesilvanu uspěl na dráze i mimo ovál.

Na dráze Jílek vyhrál bodovačku na 5 km a sprint na 1000 m, s Jakubem Kovaříkem a Adrianem Vajanským ovládli štafetu a byl druhý v eliminačním závodě na 10 km. Na silnici získal zlato v bodovačce na 10 km a v eliminačním závodě na 15 km.

Jílek se tak postaral o historické úspěchy českého inline rychlobruslení. „Moc si toho vážím, i když se jedná o juniorskou kategorii. Uspět mezi seniory bude těžší,“ řekl. Nyní se bude více věnovat klasickému rychlobruslení.

Foto: Archiv Metoděje Jílka

Český rychlobruslař Metoděj Jílek (uprostřed) se zlatou medailí. Archivní snímek.

Rád by se kvalifikoval na olympijské hry 2026 v Itálii. „Asi to byla jedna z posledních sezon, kdy jsem se mohl takhle připravovat (na inline bruslení). Do tréninku jsem dal všechno, i proto jsem rád, že se takhle vyvedla,“ uvedl Jílek. K úspěchům mu na sociálních sítích pravidelně gratulovala i česká rychlobruslařská hvězda Martina Sáblíková. „Je fajn, že mi takhle píše a jsem za to vděčný. Je to ikona dlouhé dráhy a jsem neskutečně rád za její podporu,“ řekl.

Na MS, které se konalo od 6. do 22. září, se představila i řada dalších českých reprezentantů. Tomáš Bohumský byl čtvrtý v mužském sprintu na 1000 metrů, Kateřina Kainová skončila na kilometru mezi ženami pátá.

Související témata: