Hlavní obsah

Český silák vydřel zlato! Bojoval s velkými bolestmi, přesto se stal mistrem světa

Další cenný kov může po víkendovém závodu ve Finsku hýčkat český silák Jiří Tkadlčík, který získal titul mistra světa v kategorii do 105 kilogramů napříč tomu, že se před stěžejními okamžiky turnaje trápil se zraněnými zády, a dokonce zvažoval předčasný konec. Nevzdal se. Vybojoval zlato z měření sil elitních strongmanů a stal se nejsilnějším mužem světa, což v roli fanynky i věrné podporovatelky sledovala i jeho dcera.

Silák Jiří Tkadlčík se stal ve Finsku mistrem světa, navzdory silným bolestem. Vítězství věnoval dceři. Video: Team Tkadlčík

Článek

Začátkem května profesionální český strongman Tkadlčík vybojoval stříbrnou medaili na závodech v Maďarsku, o několik týdnů později na něj čekala šichta ve Finsku, kde chtěl znovu minimálně vystoupat na bednu vítězů. Povedlo se, byť si český silák sáhl na severu Evropy na dno svých sil.

Mohly za to zdravotní komplikace, které se dostavily po skvostném prvním ze tří dnů, během něhož svalovec původem z Přerova opanoval úvodní disciplíny (mrtvý tah a viking press). Tkadlčík bojoval se zraněnými zády, a dokonce zvažoval, že poletí předčasně zpět domů. „Měl jsem asi 30 % síly, zvážil jsem rizika a šel do závodu. Záda byla fakt špatná, ale nechtěl jsem vzdát, i když jsem měl obrovské bolesti,“ přiznal.

Foto: Jiří Tkadlčík

Šťastný silák Jiří Tkadlčík s rodinou.

Ani omezená pohyblivost ho od dalšího účinkování na šampionátu neodradila, byť se druhý den nesl ve znamení menších výkonů, kdy Tkadčlík doslova testoval, co mu tělo dovolí. Propadl se z vrcholu na bronzovou pozici, v tu chvíli na vedoucího rivala z Ameriky ztrácel celých devět bodů. I proto ze závodiště odešel rovnou na fyzioterapii.

„Bohužel obě disciplíny jsou na záda hardcore, hlavně, když zabíráš jednou stranou víc. Odnesl jsem si fakt hezký ústřel, který mi skoro už nic nedovolil. V podstatě jsem silou vůle něco málo pozvedal, abych nepřišel o tolik bodů. Šel jsem spát s tím, že jsem na třetím místě a ještě se to dá zachránit. Dali jsme masáže, saunu, prášky,“ vrací se v čase populární domácí sportovec.

Nakonec se to vyplatilo. Znovuzrozený Tkadčlík, jehož za vytouženou zlatou medailí hnala přímo v dějiště šampionátu i jeho dcera, se prodral na druhé místo a boj o nejvyšší metu byl ve finální rovince stále otevřený. „Vzpomněl jsem si, jak jsem kdysi na mistrovství Evropy ztrácel jeden bod na zlatou pozici, a to do poslední vteřiny závodu. Soupeř poté udělal chybu a já vyhrál titul. Tak jsem si řekl: Stát se může cokoliv, bojuj!“ popsal Tkadlčík a dodal: Nevím, jak jsem to otočil, ani co se dělo. Fakt jsem to ale chtěl vyhrát. Pro svoji dceru.”

Foto: Jiří Tkadlčík

Český silák Jiří Tkadlčík vybojoval ve Finsku zlato.

Český lev, jak je Tkadlčíkovi přezdíváno, nakonec slavil zlato. I napříč zdravotním problémům za sebou zanechal všechny pronásledovatele a ve Finsku vlála česká vlajka. Vousáč získal nejcennější kov, který se jistě zapíše mezi ty nejvydřenější. „Moje dcera viděla, že to táta nevzdal, což je dobrý příklad do života,“ dodal dojatý a šťastný mistr světa. Páté místo obsadil Tkadlčíkův kolega Vojtěch Kučera.

Související témata: