Hlavní obsah

Český silák dobyl zámoří. Přivezl tři zlaté medaile

Mimořádně povedený výlet do zámoří zažil český silový trojbojař Vlastimil Kužel, který ze závodu v Las Vegas získal hned tři zlaté medaile a stal se například i absolutním vítězem kategorie masters. Devítinásobný mistr světa a držitel několika evropských titulů dokázal na bench pressu zvednout 250 kg. „Natrénováno jsem měl na 270,“ usmívá se elitní Čech, který se vrátil po řadě zdravotních komplikací.

Silák Vlastimil Kužel na Mr. Olympia. Úspěšné pokusy na 240 a 250 kgVideo: tým Vlastimila Kužela

Článek

47letý silák, který dnes oslavil další narozeniny, si přivezl předčasný dárek ze Spojených států, kde se mu mimořádně dařilo. Mezi ostatními konkurenty v kategorii masters marně hledal přemožitele a opanoval soutěž v bench pressu.

„Díky delší závodní pauze jsem nezvládl první pokus, který byl sice lehký, ale nedodržel jsem pravidlo pauzy, a proto mi první pokus nebyl uznán, což mě dost psychicky rozhodilo. Naštěstí druhý pokus 240 kg a vítězný pokus 250 kg se povedly,“ má radost Kužel, který zároveň dodává, že měl natrénováno i na 270 kilo. Na tuto metu se sice nedostal, prvenství si zajistil i „horším“ pokusem.

Foto: se svolením Vlastimila Kužela

Silák Vlastimil Kužel na soutěže Mr. Olympia 2024

Za sebou tak nechal například i obrovitého soupeře z Polska či další hory svalů. „Celkový výsledek soutěže pro mě dopadl překvapivě. V říjnu jsem měl úraz (roztržený prsní sval), tak jsem rád, že jsem se dostal zpátky do formy na váhu přes 250 kg. Velké díky patří panu doktoru Neoralovi, bez kterého bych se na vrchol už nedostal,“ zmínil Kužel i zranění, jež si vyžádalo operaci a kvůli kterému byl dlouhé měsíce mimo.

Český silák tak znovu dokázal, že i ve světě může dosáhnout na fantastické úspěchy. Budiž důkazem hned tři získané zlaté medaile – 125 kg open, 125 kg masters a absolutní vítězství masters. „Díky vítězství mám nominaci na příští rok na Mr. Olympia PRO Powerlifting 2025 a dostal jsem také pozvánku na Arnold Classic Powerlifting 2025 do Columbusu v Ohiu,“ uvádí. „Letos soutěžní sezonu ale zakončuji a čeká mě už jen odpočinek. Další přípravu začnu až po novém roce na zmíněný turnaj v USA.“

Kuželův úspěch ve světě v komentářích na sociálních sítích ocenil i Jiří Procházka, nejúspěšnější domácí bojovník MMA. S podporou přispěchal i gigantický slovenský kulturista Michal Križánek, který se dokonce několikrát postavil na pódium vyhlášené soutěže Mr. Olympia.

Související témata:
Vlastimil Kužel