Hlavní obsah

Český reprezentant hrdinou. Za mořem pomáhal zachraňovat život

Patří k největším esům českého baseballu, oporám týmu při loňském World Baseball Classic v Tokiu i domácím evropském šampionátu. Teď ale Marek Chlup prokázal, že dokáže zachovat chladnou hlavu nejen na hřišti. V USA, kde působí, se zapojil do záchrany života zraněného muže.

Foto: Sport.cz

Marek Chlup při návštěvě podcastu Mixzóna.

Článek

Stránky profesionálního týmu Lake Country Dockhounds sídlícího ve Wisconsinu popisovaly situaci, kdy pětadvacetiletý Chlup, jeho spoluhráč Demetrius Sims a televizní komentátor Dominic Stearn ve městě Sioux Falls v Jižní Dakotě společně poobědvali, a když odcházeli podívat se na místní slavné vodopády, slyšeli ránu.

Běželi se podívat, co se stalo, a viděli následky srážky cyklisty s chodkyní, po níž zůstal starší cyklista ležet na zemi s těžkým zraněním hlavy a rozsáhlým krvácením.

Muž, který jel na kole bez helmy a přeletěl řidítka, zůstal v bezvědomí, zraněná a otřesená byla i žena. „Byla tam spousta krve, bál jsem se,“ přiznával Sims. Ale trojice začala rychle a hlavně správně jednat.

„Seběhli jsme se tam a rozdělili si úkoly. Já zůstal u muže, Marek měl sehnat bandáže a Dom pomáhal navádět záchranáře, aby nás našli. Byla to týmová práce,“ popisoval Sims.

Baseballistům se hodila i fyzická vybavenost. Chlup běžel co nejrychleji zhruba 400 metrů pro první pomoc a led. „První instinkt byl běžet ke zraněnému muži, ale když jsme si uvědomili, co je třeba, tak jsem rychle běžel pro pomoc,“ líčil Chlup.

A českého baseballistu, jenž sní, že se přes soutěž American Association dostane jako první český hráč do nejslavnější MLB, za svou duchapřítomnost oceňovali i jeho parťáci. „On je stoprocentní charakter, skvělý týmový hráč a skvělý člověk. S Domem jsme nebyli překvapeni tím, co udělal. Takový prostě je, tak ho vychovali,“ chválil Sims.

„Řekli byste si, že by každý z nás v takové situaci chtěl pomoct, ale není to vždycky tak. Jsem na kluky pyšný,“ ocenil klubový manažer Ken Huckaby, o záchranářské akci informovaly i stránky MLB.

Související témata: