Hlavní obsah

České rychlobruslení přišlo o jeden z největších talentů. Už reprezentuje Slovensko

Spory vyvrcholily v těžkou ránu pro český sport. Zřejmě nenávratně přišlo tuzemské rychlobruslení o jeden z největších talentů posledních let. Juniorský mistr světa z loňského roku Lukáš Steklý se rozhodl reprezentovat Slovensko. V nových barvách se představil již v předsezonních kontrolních závodech v Inzellu.

Foto: Profimedia.cz

Rychlobruslař Lukáš Steklý na archivním snímku

Článek

Jako důvod změny v rozhovoru s ČTK uvedl dlouhodobé problémy v komunikaci s Českým svazem rychlobruslení (ČSR).

„Je to v podstatě jednoduché. S českým svazem jsou už dlouhodobě problémy a házeli mi klacky pod nohy od té doby, co jsem se oddělil od týmu Martiny Sáblíkové. Vyvrcholilo to až sezonu po tom, co jsem se stal mistrem světa, když mě nechtěli pustit na seniorské Světové poháry s mým trenérem,“ napsal Steklý ČTK.

Poslední „kapkou“ podle jeho slov bylo, když se dozvěděl, že mu zástupci svazu začali vyřizovat víza na závody do Asie v den, kdy ostatní reprezentanti již odlétali do destinace závodů. „Po tomhle všem jsem se rozhodl, že to takhle dál nepůjde a je čas na změnu. Slovensko byla nejjednodušší a nejrychlejší možnost. Aspoň si mě tam trochu váží,“ uvedl loňský světový šampion v závodu s hromadným startem.

Jedenadvacetiletý rychlobruslař se připravuje pod vedením maminky Libuše, která měla v minulých letech také se svazem spory. Šéfka Klubu sportovního bruslení Hodonín podala i trestní oznámení na trenéra Sáblíkové Petra Nováka kvůli tomu, že ČSR vyúčtoval nadsazené náklady za soustředění sportovců v italském Collalbu v letech 2019 a 2020. Audit Národní sportovní agentury následně potvrdil nesrovnalosti a svaz musel vrátit část dotace, podle šetření policie ale Novák nespáchal trestný čin a případ byl odložen.

Steklý se nyní chce kvalifikovat na seniorské Světové poháry a v příští sezoně se chce pokusit vybojovat účast na olympijských hrách v roce 2026.

Související témata: