Hlavní obsah

Bojí se nás, nepustí nás ani na přetahování gumou, stěžují si Rusové na vyloučení z Arktických her

Nepustí nás ani na Arktické zimní hry. Bojí se, že by se naše výprava mohla stát nejúspěšnější zemí, stěžují si Rusové na další sankce, které po invazi Putinových vojsk na Ukrajinu dopadly na její sportovce. Ti v příštím roce nebudou moci startovat v Kanadě jak v tradičních, tak i hodně netradičních disciplínách, jež jsou na pořadu Arktických her. Třeba v přetahování gumy hlavou, nebo v hádání, který hráč ze soupeřova družstva má v ruce skrytý oblázek.

Foto: awg2016

Přetahování gumou patří na Arktických zimních hrách k nesmírně populárním soutěžím.

Článek

Arktické zimní hry určené pro národy žijící v polárních oblastech Kanady, Norska, Švédska, Finska, Grónska, Aljašky a Ruska se pořádají od roku 1970 v každém sudém roce. I na ně ovšem dopadla celosvětové koronavirová pandemie, takže v roce 2020 se neuskutečnily a ty letošní byly vzhledem ke covidu i nabitému termínovému kalendáři přesunuty na přelom ledna a února 2023.

Uskuteční se v kanadském národním parku Wood Buffalo a soutěžit se bude celkem ve 250 disciplínách. Na programu jsou jak tradiční olympijské sporty, jako třeba běh na lyžích, sjezdové lyžování, rychlobruslení, lední hokej, basketbal či badminton, tak i třeba závody psích spřežení, běh na sněžnicích, biatlon na sněžnicích, turnaj v malé kopané.

Medaile se rozdělují ale i v domorodých sportech. Třeba výskoku vsedě, přetahování palci, zmíněném hádání, kdo ze soupeřova čtyřčlenného družstva skrývá v dlani oblázek. Původní přetahování gumou, kterou měli soupeřící borci za uchem, bylo inovováno. Docházelo totiž ke spoustě zranění a teklo při něm hodně krve, takže teď si závodníci obtáčí gumu kolem hlavy.

Rusko reprezentovala na Arktických hrách pravidelně výprava z Jamalského poloostrova známého tím, že jsou na něm největší naleziště zemního plynu. Na posledních hrách v Hay River v Kanadě skončili vyslanci Ruska v hodnocení výprav druzí za americkou Aljaškou. Oba týmy získaly shodně 51 zlatých a 38 stříbrných medailí, ale zatímco Aljaška měla na kontě 36 bronzových, družstvo Jamalu jich získalo jen dvacet.

Foto: awg2016

Přetlačování kládou patří na Arktických zimních hrách k nesmírně populárním soutěžím.

I proto v těchto dnech probíhají na severozápadní Sibiři  soutěže Jamalsko - něneckého autonomního okruhu, na kterých se rozhoduje o sportovcích, kteří by měli na Arktických hrách v konkurenci devíti družstev z arktických regionů Rusko reprezentovat a samozřejmě tam triumfovat.

Foto: awg2016

Hádání, kdo má v ruce oblázek - i to je soutěž, za kterou se ba Arktických zimních hrách bere medaile.

Mezinárodní výbor Arktických her však rozhodl, že Rusové jsou vzhledem k válce na Ukrajině suspendováni a do Kanady pozváni nebudou. Navíc je otázkou, zda se v roce 2026 hry uskuteční v ruském Salechardu, jak bylo původně plánováno.

„Bojí se nás. Americká Aljaška se tímto zbabělým způsobem zbavila největšího konkurenta," reagovali na distanc Rusové.

Související témata: