Hlavní obsah

Bizár. Český olympijský medailista musí schovávat kouče, trénují i v dětské herně

Má olympijský bronz, historický pro český šerm. A na stejný kov dosáhl i před pár dny na evropském šampionátu v Basileji. I když se Alexander Choupenitch pohybuje už pár let ve světové špičce, jeho příprava je v mnohém hodně raritní. Třicetiletý fleretista totiž nemá trenéra.

Foto: Ivana Roháčková

Šermíř Alexander Choupenitch.

Článek

Tedy alespoň oficiálního. Na závody s ním jezdí předseda svazu Oldřich Kubišta a Patrik Grosman. Ten je hlavní profesí fyzioterapeut. „Jenže ostatní ho mají za trenéra. Stojí tam s dalšími kouči, když se baví, ale sám neví, co se děje… Trochu to trolíme, abychom odvedli pozornost od toho, co dělám v reálném tréninku,“ usmívá se Choupenitch.

V minulosti se připravoval s italskými trenérskými esy a olympijskými vítězi Stefanem Cerionim či Andreou Borellou. Teď se připravuje s mužem, jehož identita je zatím přísně tajná. „Bez komentáře,“ odráží Choupenitch upřesňující dotazy. Jisté je, že společná příprava je tak trochu… „Bizár,“ uznává šermíř.

Scházejí se mimo šermířské haly. „Po hotelech, garážích… V Hongkongu jsme trénovali v dětské herně, v prostoru, kde mají obědy. Ale je to jediná možnost,“ vysvětluje Choupenitch, jenž si své umění improvizace ostatně vyzkoušel i během covidového období, kdy rovněž trénoval třeba v garáži.

„Vždycky říkám, že není zavřených dveří, jen musíte najít způsob, jak je otevřít. A já je otvírám zvláštním způsobem. Doteď to funguje, od příští sezony to snad bude jiné,“ naznačuje, že za rok by mohla mít spolupráce oficiální punc.

Ale v olympijské Paříži bude stále jako jeho kouč veden fyzioterapeut. „Z Patrika si děláme srandu, že je s námi poslední sezonu a pak bude trénovat Indii nebo Katar,“ dobírá si Choupenitch Grosmana. I když se fyzioterapeut věnoval v minulosti spíše bojovým sportům, dokáže se v šermířském světě orientovat.

„Před zápasem mu řeknu plán a on se mě snaží držet, aby v tom nebyly emoce a zachoval jsem chladnou hlavu,“ popisuje Choupenitch, jehož poslední měsíc limituje zranění. I u něj zůstává tajemný a odkáže na horní polovinu těla.

„Dost mě omezuje v tréninku, ale vím, že dokážu fungovat i s ním,“ potvrdil si v Basileji. „Ten bronz má pro mě cenu zlata. Evropa je pořád v šermu nejsilnější kontinent, i když se to začíná vyrovnávat, sjeli se tam nejlepší světoví šermíři,“ cení si úspěchu na pařížské generálce.

Po ní už se chystá na svou třetí olympiádu. „Budu pokračovat ve své velmi zajímavé přípravě, která je každý den turbulentní. Pojedu na kemp do Polska, Maďarska, zkrátka se chci spojit s ostatními, ale zároveň tam nechci ukázat vše,“ plánuje.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.