Hlavní obsah

Baseballista Chlup podepsal v Japonsku roční smlouvu s Jomiuri Giants

Aktualizováno

Baseballista Marek Chlup podepsal smlouvu s japonským týmem Jomiuri Giants a může se stát prvním českým profesionálem v prestižní světové soutěži. Pětadvacetiletý reprezentant se domluvil s tokijským týmem na jednoletém kontraktu. Český baseballový svaz o tom informoval v tiskové zprávě.

Foto: Profimedia.cz

Český baseballista Marek Chlup

Článek

„Nabídka přišla z ničeho nic, na plánování jsem měl několik týdnů. Tato příležitost by se nemusela opakovat, tak jsem ji vzal,“ řekl Chlup.

Pomohlo mu také vystoupení na loňském World Baseball Classic (WBC), kde Češi skončili při premiéře v základní skupině čtvrtí a zajistili si účast i v dalším ročníku. Chlup tehdy zaujal odpalem proti domácí hvězdě Rokimu Sasakimu.

„Neměl jsem ani tušení, že by něco takového mohlo přijít. Od World Baseball Classic uběhly dvě sezony a z ničeho nic mi zavolal skaut z Giants, že si se mnou chtějí dát schůzku, a pravděpodobně mi nabídnou smlouvu. Giants jsou jedna z největších organizací v Japonsku. Jako jedni z mála mají dva farmářské týmy a já začnu na té nejnižší úrovni. Můj cíl bude probojovat se postupně do nejvyšší japonské ligy NPB,“ uvedl Chlup.

Vnější polař a jeden z nejlepších pálkařů české historie podepsal smlouvu do listopadu 2025. Bude mít čas se v organizaci etablovat a pokusit se probojovat mezi stabilní členy týmu.

„Od skautů a šéfů organizace jsem dostal informaci, že mě jako mladšího hráče chtějí rozvíjet. Chtějí mě naučit japonský baseball. Budu mít více prostoru učit se. Myslím si, že mě chtějí na delší dobu. V Japonsku jsou limity pro cizince a budu tam jeden z mála. Profesionální sport funguje tak, že pokud někdo nehraje dobře, tak si okamžitě najdou náhradu. Takže budu dostávat více šancí, ale zároveň budu muset být produktivní,“ předpokládá Chlup.

Do Japonska odletěl český reprezentant už dnes. Připojí se k třetímu týmu Giants, kde dohraje sezonu. „Jejich sezona trvá do konce října. Jakmile přiletím, tak hned naskočím do zápasů. Po absolvování programu s národním týmem se vrátím do Giants, a pravděpodobně pojedu na kemp pro jejich největší talenty do Mijazaki. Na konci listopadu se vrátím domů, absolvuji tady zimní přípravu a na začátku příštího roku poletím zpátky do Japonska,“ doplnil Chlup.

V případě, že by se Chlup posunul do hlavního týmu, hrál by zápasy na stadionu Tokyo Dome, kde se představil i při WBC. „Je to skvělá představa, že tam, doufám, jednou budu každý den chodit na zápasy. Měl jsem štěstí, že jsem v Tokyo Dome odehrál s reprezentací pár zápasů. Každý z nich byl jako sen. Teď to může být můj domácí stadion, to je skvělá motivace makat dál,“ řekl Chlup.

Rodák z Českého Dubu působil v minulých dvou letech v zámořském týmu Lake Country DockHounds z nižší profesionální soutěže American Association. „Moje kariéra v USA byla nahoru a dolů. Jakmile přišla tato nabídka, byl to pro mě nový impulz. Hrál jsem profesionální nezávislou soutěž, kde hráči podepisují smlouvy jen na jednu sezonu, a pokud se někomu nedaří, tak ho tým hned vyhodí. Ale tato smlouva je nový začátek a o mojí sportovní kariéře můžu uvažovat víc dlouhodobě,“ dodal Chlup.

Související témata: