Hlavní obsah

Anglie má v dívce nevídaný klenot. V království ale čelí nechutnému rasismu

Pro dobrotu na žebrotu. Za svou vlast bojuje, v ní však schytává nenávistné komentáře za indické kořeny. Teprve devítiletá Bodhana Sivanandanová se stala nejmladší reprezentantkou Anglie v šachu. Momentálně startuje na olympiádě v Budapešti.

Foto: Profimedia.cz

Bodhana Sivanandanová původem z Indie reprezentuje Anglii.

Článek

Rodina šachového zázraku není aktivní na sociálních sítích, nicméně přesto se k ní dostaly nenávistné komentáře. Jejich dceru anglická veřejnost neznala do té doby, než byla vybrána do britského týmu pro šachovou olympiádu. A reportáž na stanici BBC a platformě X se setkala se záplavou odporných rasistických, a dokonce i sexistických reakcí. Diskutující hovořili o barvě její pleti i vzhledu. Devítiletou dívenku neurvale žádali, aby opustila zemi.

„Viděli jsme, co lidé říkali poté, když se dostala do olympijského týmu,“ prohlásil Bodhanin otec.

Jeho rodina žije v Harrow, v severozápadním Londýně. Jen tak pro zajímavost: v metropoli země, kde vykonával roli britského premiéra Rishi Sunak. Jeho tři prarodičové pocházeli z Indie…

„Nenechali jsme se ale těmi komentáři odradit, protože si uvědomujeme, že se nikdo nezavděčí všem. Je to jako naše lidová pohádka o muži, synovi a oslu. Vždy budou lidé z Indie, kteří budou mít pocit, že by se měla Bodhana vrátit a hrát v Indii. No a nebo ti v Anglii, kteří říkají, že by za tuto zemi hrát neměla. Ať tak, či onak, vždy se jedná o skupinu lidí, kteří budou neustále něco komentovat.“

Přitom Bodhana Sivanandanová je pro anglický sport málo vídaným klenotem. Momentálně je nejmladším sportovcem, jenž reprezentoval svou zemi na tak významné mezinárodní sportovní akci. Jedna z pěti hráček vybraných do anglického ženského týmu navíc rozjela svou premiérovou účast na olympiádě v Budapešti vítězstvím.

Je úřadující mistryní světa do 8 let. Šachy začala hrát během covidové pandemie. Náhodou. Přítel jejího otce daroval rodině nepotřebné věci, mezi kterými byla i šachová souprava. Od té doby se dívka nemohla odtrhnout od plátna se šedesáti čtyřmi poli.

„Původně jsem požadoval, aby si zahrála bezplatné zkušební hry dostupné online. Jenže je všechny dost rychle vyčerpala,“ pousmál se Sivanandan, který se do Londýna přestěhoval z indického Bengalúru.

Devítiletá dívka ještě není ve svém věku tolik zatížena nervozitou či nějakým tlakem a očekáváním.

„Ve skutečnosti nebere své výhry příliš vážně, ani prohry ji nezlomí. Na obojí reaguje v podstatě neutrálně. I doma si dáváme záležet, abychom na ni neměli přemrštěné nároky. Ať už vyhraje, nebo prohraje, ví, že doma to pro ni bude stejné.“

Brzy poté, co byla vybrána do anglické reprezentace, její spoluhráčka, devítinásobná britská šampionka v ženském šachu Jovanka Houska (mimochodem má československý původ) na adresu o 33 let mladší kolegyně poznamenala:

„Spousta hráčů mi řekla, že se s Bodhanou bojí hrát. Těžko jim to lze vyčíst. Devítileté dítě, které se blíží ELO 2200, může být vážně děsivé.“