Hlavní obsah

Ukřivdění Rusové: Olympiádu vysílat nebudeme

Po čtyřiceti letech nebudou ruské televize přenášet olympijské hry. Ukřivdění Rusové reagují na rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru, který zatrhl hromadnou účast jejich sportovců. „Nevidím důvod přenášet zpolitizované hry,“ utrousil například pro list Sport Express Maxim Uvarov, poslanec samozvané Luhanské lidové republiky.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý mistr světa v boxu a nynější ruský poslanec Nikolaj Valujev.

Článek

Civilizovaný svět zavrhl Rusy po vpádu Putinových vojsk na Ukrajinu. Týká se to i sportovní říše, MOV po vleklých debatách nakonec umožňuje start v Paříži jen šestnáctce ruských sportovců za určitých podmínek. Ve Francii se zakazují ruské vlajky, při zisku zlata neuslyší ruskou hymnu.

Sportovci se v rodné vlasti ocitají pod tlakem, že na podmínky přistoupili. V Moskvě se také rozhodlo, že pařížské hry nebudou vůbec vysílat.

„Nevysílat olympijské hry v ruské televizi je samozřejmě správné rozhodnutí. Hry v Paříži jsou cizí akce. Naší televizi a našemu sportu nevzniká žádná škoda,“ uvedl bývalý mistr světa v boxu a nynější ruský poslanec Nikolaj Valujev.

Olympijský oheň se nad Paříží rozhoří v pátek. Už před několika dny o rozhodnutí Kremlu referovala zahraniční média a situaci připodobňují k roku 1984, kdy země východního bloku bojkotovaly letní hry v Los Angeles.

Státní sportovní kanály jako Channel One, Russia 1 nebo Match TV už avizují jiný, neolympijský program.

„Jsme v těžké situaci a naše emoce by neměly být spojovány s těmi, kteří sportují, ale s našimi kluky, kteří jsou v první linii,“ cituje Sport Express politika Uvarova. „Lidé, kteří se hluboce zajímají o sport, si najdou cesty, kde tuto událost sledovat.“

Ruské pohrdání olympijským zápolením bez jejich zástupců je jen naoko. Například Sports.ru připomíná, že od Tokia 2021 má MOV dohodu s agenturou Telesport Group, která získala mediální práva v Rusku. Server také navádí čtenáře, jak se bezproblémově a legálně dopídit k přenosům přímo přes oficiální stránky MOV.

Známé ruské sportovní servery si už také založily rubriky Olympiáda 2024, které umisťují na viditelná místa. Weby referují o termínech a jménech „neutrálních ruských sportovců“, kteří se na hrách představí. Nejznámějším neutrálem je hvězdný tenista Daniil Medvěděv.

Pro separovanou zemi půjde o vítané rozptýlení. I když se Rusové tváří, že je hry nezajímají.