Hlavní obsah

To nás rozhodčí chtěli zaříznout?! nechápal Rybár. Jsem na nás pyšný, jásal Cehlárik po postupu do semifinále

Nečekaného hrdinu našli slovenští hokejisté na olympiádě v Pekingu. Osmadvacetiletý gólman Patrik Rybár vstupoval do turnaje jako trojka, přednost před ním dostali Konrád s Tomkem. Jenže bývalý brankář Hradce Králové ve druhé třetině druhého zápasu skupiny vlezl mezi tři tyče a do branky už nikoho nepustil. Ve skupině pomohl k výhře nad Lotyši, v kvalifikaci play off vynuloval Němce a ve středu vychytal Američany, takže si Slováci i díky němu zahrají na ZOH po 12 letech znovu o medaili.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Slovenský brankář Patrik Rybár v utkání čtvrtfinále olympijského turnaje proti USA.

Článek

Peking (od našeho zpravodaje) - „Paťo od začátku turnaje musel tvrdě dřít, aby se vůbec dostal do sestavy," připomíná útočník Peter Cehlárik, že na úvod turnaje stál proti Finům v brance Konrád a následně proti Švédům dostal příležitost Tomek, jenže po první třetině a třech inkasovaných gólech ukázal kanadský trenér Slováků Craig Ramsey na Rybára.

„Od té doby podává opravdu výborné výkony. Je spolehlivý a každý zápas nám dává šanci vyhrát," chválí Cehlárik gólmana Dinama Minsk.

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

Američan Nick Abruzzese překonává slovenského gólmana Patrika Rybára.

Ve čtvrtfinále proti Američanům šli sice Slováci po pátém gólu Slafkovského na turnaji do vedení, jenže Američané, kteří ve skupině neztratili ani bod, ještě do poloviny utkání skóre otočili.

„Vyběhli na nás, dostali nás pod tlak, ale dokázali jsme první třetinu ustát, což bylo klíčové. Od druhé jsme měli navrch, a najednou jsem z mužstva cítil obrovskou energii." všiml si Cehlárik a za klíčový moment označil ubráněné 82 vteřin dlouhé oslabení ve třetí třetině.

Po faulu Gernáta totiž dostal dvě minuty i Rybár, který vyjel z branky skoro až mezi kruhy, kde přikryl kotouč. Rozhodčí Björk ze Švédska a Gofman z Ruska mu udělili menší trest za zdržování hry.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Slovenská radost po vyrovnávacím gólu proti USA.

„Nepochopil jsem to. Nevěděl jsem, že takové pravidlo existuje. Milionkrát se mi stalo, že jsem puk zastavil mimo brankoviště. Nechápu, proč to teď odpískali, když na druhé straně jejich gólman chytil puk, podržel ho, pak šel rozehrát a rozhodčí nepískali. Nevím, jestli nás chtěli zařezat, nebo co?! Naštěstí se pravda ukázala a ubránili jsme to," oddechl si Rybár.

A když už to vypadalo, že ani tento moment Slovákům nakonec nepomůže, při hře bez brankáře vyrovnal Hrivík 44 vteřin před koncem základní hrací doby na 2:2.

Sestřih osmifinálového zápasu Česko - Švýcarsko.Video: Eurosport

Desetiminutové prodloužení tři na tři přes řadu šancí na obou stranách nerozhodlo, a tak musely přijít nájezdy. Jako jediný v nich uspěl ve čtvrté sérii Cehlárik, když naznačil kličku do bekhendu, puk si stáhl na forhend a překonal gólmana Manna.

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

Marek Hrivík (vpravo) v objetí Petera Cehlaríka po vyrovnávací brance Slováků ve čtvrtfinále hokejového turnaje, v zápase proti USA.

„Na rozcvičce jsem si to zkusil a pak jsem Juraji Slafkovskému řekl, ať se kouká, že udělám bekhend, forhend a dám gól," chechtal se Cehlárik a oceňuje tým, jak se po úvodních prohrách se Švédy a Finy zlepšil.

„Naše hra nebyla první dva zápasy pěkná, ale i dvě prohry nám pomohly se rozjet. A teď už hrajeme přesně tak, jak chceme. Jsem hrdý na celý tým. Turnaj pro nás ještě nekončí. Věřím, že zvládneme i další dva zápasy. Je to výborná šance ukázat světu, kdo jsme," řekl Cehlárik, útočník Omsku a bývalý spoluhráč Krejčího s Pastrňákem z Bostonu, a touží vylepšit nejlepší slovenské umístění na ZOH, kterým je čtvrté místo z Vancouveru 2010.

Související témata: