Hlavní obsah

Nepovedená premiéra Bidaře se Žukovou: Zvrtnutým kotníkem to začalo, dvěma pády skončilo

Nepovedenou olympijskou premiéru prožili v pátek krasobruslaři Jelizaveta Žuková a Martin Bidař. V úvodním krátkém programu v soutěži sportovních dvojic po dvou pádech obsadili předposlední 17. příčku a do šestnáctky postupující do volných jízd se těsně nevešli.

Foto: Aleksandra Szmigiel, Reuters

Krasobruslaři Jelizaveta Žuková, Martin Bidař a jejich smutek po nepovedené jízdě.

Článek

Peking (od našeho zpravodaje) - „Nevím moc, co říct, udělali jsme dvě velké chyby. Přitom v tréninku nám to jde, při závodu ne. Ale nemůžeme se na nic vymlouvat," krčil rameny dvaadvacetiletý Bidař, který neustál sólový trojitý toeloop. „Někdy s tímhle skokem mívám problémy, ale na závodech mi šly. A tady najednou ne. To byl čtvrtý a počtvrté se nepovedl," nechápal.

Žuková spadla při odhozeném trojitém lutzu a až po závodu vyšlo najevo, že nebyla v optimálním rozpoložení. „Při ranním rozcvičení jsem si zvrtla kotník," říkala tiše. „Vůbec jsme nevěděli, jestli večer nastoupíme. Ale zvládla to, kousla se a jela na plno," ocenil Bidař.

Foto: Aleksandra Szmigiel, Reuters

Sportovní dvojice Jelizaveta Žuková, Martin Bidař.

Právě odhazované figury dělaly českému páru v minulosti problémy, podle Bidaře ale stačili nedostatky odstranit. „Ale závody nám nějak nevychází, vždycky nám do toho něco vleze. Viz to dnešní ráno. Při té figuře to neletělo moc do dálky, jen nahoru a výjezd je pak těžší, jak není dobrá trajektorie," popisoval.

Kamarádské gesto

Český pár skončil předposlední z osmnácti startujících, devatenáctá nahlášená maďarská dvojice Joulija Ščetininová a Mark Magyar totiž na poslední chvíli odpadla. A Bidař pak při čekání na skóre ukázal jejich fotografii na displeji svého mobilu do kamery.

„Jsou to naši kamarádi a měli strašnou smůlu. Museli přiletět později, protože partnerka měla nějaký problém s bruslí, a včera po příletu byl on pozitivní. Nemohli tak poprvé startovat na olympiádě, přitom to pro ně byla možná poslední šance. To je tragédie. Chtěl jsem upozornit, že olympiáda jsou i tyhle příběhy," vykládal Bidař.

Český závodník obsadil před čtyřmi lety v Pchjongčchangu ještě s někdejší partnerkou Annou Duškovou 14. místo a premiéru s rodačkou z Jekatěrinburgu, která přijala české občanství, si představoval určitě jinak. „Je to samozřejmě velké zklamání, příště to snad bude lepší," poznamenal.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.