Článek
"Každý den je to stejné. Není moc možností něco vymyslet nebo nějak experimentovat," pokrčil rameny obránce Tomáš Kaberle. "Je to hodně jednotvárné. Nejsem vybíravý, ale tady v Turíně mi jídlo dělá problémy. Neříkám, že je špatné, ale po příletu jsem měl nějaké zažívací problémy," přiznal brankář Tomáš Vokoun.
Jídelna pro sportovce z jedenačtyřiceti domů vesnice v Turíně je umístěná hned na kraji ostře střežené zóny za kontrolním stanovištěm. V přízemí prosklené budovy jsou kolem stěn rozmístěny pulty s jídlem. Hned za vchodem je stánek s tradičním a i v Česku velmi rozšířeným americkým způsobem rychlého občerstvení. Následuje pobočka téže firmy s mnoha druhy kávy a nabídkou sladkostí. "Ta je častým terčem našich reprezentantů," prozradil Pavel Bárta, tiskový mluvčí české hokejové reprezentace.
Dočkali se guláše
Pak už se hráči mohou vrhnout k samoobslužným pultům, na kterých se střídá nabídka pizzy, čínských jídel, masa, teplé a studené zeleniny, těstovin, následuje pult s přílohami v podobě bramborové kaše, rýže, pečených brambor a hranolků, na závěr u východu je pult s ovocem. V průběhu celého dne nechybí ani oddělení s cereáliemi, jogurty, sušenkami, pečivem. "Je to taková závodní jídelna," usmál se Vokoun.
Vše je prostřídané boxy s pitím a také jednou italskou cafeterií. U pultu, kde je upravováno maso, jsou pak každé ráno k dispozici míchaná vajíčka. Výjimečně se sportovci dočkali guláše, jen jedenkrát došlo na pečená kuřata.
"Maso je většinou nedodělané, polosyrové," zněl jednotný hlas z českého hokejového tábora. Pokud byli hráči s něčím spokojeni, jednalo se o polévky, zpracované krevety a kalamáry. "Nejlepší je kout s těstovinami," přemítal Kaberle. "Neřekl bych, že složení a výběr je pro sportovce nevhodný. Využitelná hodnota je stejná, jen chuť není tak dobrá. Hlavně maso je neochucené," přitakával Vokoun.
Uprostřed sálu jsou stoly, které zabírají i celé první patro. Tam je třeba si jídlo na tácu vynést. Pulty jsou jen v přízemí. "Většinou sedí reprezentanti každé země pohromadě. Debaty s rivaly se vedou maximálně u pultů při výběru jídla nebo při odchodu," přiblížil zákulisí přísně střeženého objektu Bárta.