Hlavní obsah

Znásilnil dítě, teď hraje na olympiádě. Nizozemec je izolován, výhrůžky chodí rodině i spoluhráčům

Nebydlí v olympijské vesnici, nekomunikuje s médii. Speciální režim má v olympijské Paříži nizozemský plážový volejbalista Steven van de Velde. Důvodem je jeho temná minulost. Před osmi lety byl odsouzen za znásilnění teprve 12leté dívky. A množí se hlasy, že by pod pěti kruhy hrát neměl.

Foto: Profimedia.cz

Nizozemský plážový volejbalista Steven van de Velde.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) ‑ Měl našlápnuto od dětství k výborné kariéře pod sítí. Jenže v roce 2014 si přes Facebook začal dopisovat s dívkou z Anglie. „Jen jsme se pozdravili, zeptali, jak se má, to se děje běžně. Až pak to bylo intenzivnější,“ popisoval později pro nizozemskou stanici NOS.

Nejprve mu prý tvrdila, že jí je 16 let. „Když pak přiznala, že dvanáct, ukončil jsem konverzaci. Ale pak jsme ji zase obnovili,“ líčil van de Velde. Tehdy mu bylo devatenáct a jednoho rána se rozhodl, že za dívkou přiletí, a odpoledne už byl v britském Milton Keynes.

Když byla matka dívky pryč, podával jí alkohol a pak s ní měl opakovaně sex. Druhý den se vrátil zpět do Nizozemska.

V lednu 2016 byl zatčen a vydán do Velké Británie. Podle tamních zákonů je u 12leté dívky jakýkoliv sex klasifikován jako znásilnění, k čemuž se van de Velde doznal.

„Věřila mu a myslela, že ji miluje. Nebyla ve věku, kdy by mohla vyjádřit zodpovědný souhlas se sexem,“ prohlásila státní zástupkyně.

Vrátil se na pláž

Když se Nizozemec u soudu dozvěděl, že dívka se od té doby jednou předávkovala a sebepoškozuje se, propukl v pláč. Odsouzen byl na čtyři roky, soudce prohlásil, že jeho naděje reprezentovat svoji zemi jsou zničeným snem. Mýlil se.

Van de Velde byl vydán do Nizozemska, kde byla klasifikace jeho činu odlišná, a po pouhých 13 měsících opustil věznici. Zůstal v registru sexuálních násilníků, nemůže pracovat s dětmi, ale k plážovému volejbalu se vrátil.

A po boku nového parťáka Matthewa Immerse se dostal na jedenácté místo žebříčku a nominoval se na olympijské hry. Nizozemská federace má přísné sportovní podmínky, nepustila do Paříže ženský pár, který si účast v kvalifikaci vybojoval. Proti účasti van de Veldeho ale neměla námitek.

Největší chyba života

„V roce 2016 se kauze věnovalo jen pár nizozemských médií, chápu, že před největší sportovní události přitáhne pozornost i zahraničních,“ nechal se slyšet van de Velde, který se podle svých slov jako teenager cítil „ztracený“ a svůj čin označil za největší chybu života.

„Každý na mě může mít nějaký názor, ale měl by znát i moji část příběhu. Nejsem sexuální monstrum nebo pedofil. Můžu si to tisíckrát vyčítat, ale už to neovlivním,“ tvrdil.

Na debaty je pozdě

Van de Velde, jenž má s manželkou, bývalou německou volejbalistkou Kim, tříleté dítě, v Paříži oslaví třicáté narozeniny. Proti jeho účasti vznikly petice, ozvaly se organizace podporující dětské oběti sexuálních zločinů. A jeho návrat na kurty je, nebo spíše byl, tématem i mezi samotnými hráči.

„Beach volejbal si tou diskusí prošel ve chvíli, kde Steven van de Velde začal znovu hrát. A myslím, že se ty debaty o startu na olympiádě měly vést v době, kdy začal reprezentovat svoji zemi nebo na startu olympijské kvalifikace,“ říká český úřadující mistr světa Ondřej Perušič.

„Teď už je to pozdě, čímž rozhodně nechci budit dojem, že ho nějak podporuju nebo hájím. Ale ta kauza má i velmi negativní efekty v podobě výhružných zpráv pro jeho rodinu spoluhráče i další členy nizozemského beachvolejbalového týmu, což mi nepřijde fér vzhledem k tomu, že ten trestný čin spáchal on,“ dodává Perušič.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.