Hlavní obsah

Fuksa vycítil ty nejlepší podmínky. Tak jsem to nahulil, říká zlatý olympionik

Už pár týdnů věděl, že tentokrát je něco jinak. Olympiáda ho nestrachovala, věřil sám sobě a tvrdému tréninku. A když před finále viděl, jak fouká vítr, řekl si: „Bůh ti seslal ty nejlepší podmínky, které sis mohl jen vysnít a přát, tak mu to musíš splatit a nahulit.“ Tak to kanoista Martin Fuksa nahulil a úchvatným způsobem si v závodě na 1000 metrů dojel pro olympijské zlato.

Foto: Molly Darlington, Reuters

Martin Fuksa s olympijským zlatem na stupních vítězů

Článek

Paříž (Od našeho zpravodaje) - Na krku se mu konečně houpala medaile z olympiády, která mu tak „dlouho“ unikala. Dvakrát byl Martin Fuksa pátý a zklamaný. „Jsem rád, že jsem si na to počkal, že je to po třicítce a mohu medaili ukázat své dceři, že to může oslavit větší tým. Takhle to bylo napsané,“ vyprávěl.

Martine, gratulujeme. Jaký to byl závod?

Závod byl tisíc metrů strachu, kdy mě někdo dojede. Naštěstí se to nestalo. Ale já jsem jel to, co mám natrénované. Mohl jsem šetřit síly, nikdo mě neohrožoval. Takže jsem makal a zároveň jsem šetřil strašně energie na finiš, kdyby někdo útočil. Posledních 300 metrů jsem tempo zvedl, a když nikdo nepřijížděl, tak jsem si dovolil závěrečných sto metrů užívat. Věděl jsem, že to teď nepustím a závod v Paříži vyhraju.

Svou taktikou jste překvapil i otce a dědu, své trenéry.

Ale já jsem to úplně extrémně nenapálil. Já jsem věděl, že chci vypálit, protože závody, kdy jsem nevypálil, nebyly dobré. Opakoval jsem si, že celý život jsem vypaloval a přišly z toho největší úspěchy. Tak to tak udělej zase! Bůh ti seslal nejlepší podmínky, které sis mohl vysnít a přát, tak mu to musíš splatit a nahulit. Tak jsem to nahulil. Nejel jsem však na sto procent, ale na 99, abych dokázal zvednout finiš, kdyby přišel nějaký útok. Troufnu si říct, že jsem jel tak, jak na to celý život trénuji.

Co vám v cíli blesklo hlavou?

Já vždycky koukám na sportovce, jak říkají, že jim to ještě nedošlo, a vždycky se u toho divím: Do pr…e, to není možné, to ti přece musí dojít, že jsi olympijský šampion. Mně to taky nedošlo. Byl jsem hrozně rád, že jsem projel první cílem a co přijde potom, jsem neřešil. Jsem moc rád, že jsem vyhrál tady v Paříži, že jsem si na to počkal, že je to po třicítce, že mohu medaili ukázat své dceři a že to může oslavit větší tým. Už týdny před olympiádou jsem cítil, že je něco jinak, že to mohu vyhrát. Říkal jsem si, že si to jenom nalhávám, ale nenalhával jsem si to. Přišlo to.

Co bylo jinak?

Konečně jsem byl klidný a neřešil jsem, že jsem na olympiádě. Pomohlo mi, že nejsem ve vesnici. Vlastně ani nevím, že jsem na olympiádě. Máme kousek barák, tam se cítím, jako bych byl doma. Můžu si skočit do bazénu, lehnout na gauč. Byla nás tam navštívit rodina, což jsem nikdy nezažil. Byl jsem vždycky soustředěný na sebe. Teď mě to oprostilo od stresu. Klaplo všechno, jak mělo. A když se chcete stát olympijským vítězem, tak to musí klapnout.

Sen se stal skutečností. Troufnu si říct, že jsem byl dneska k neporažení, říká olympijský vítěz Martin FuksaVideo: Sport.cz

Váš otec říkal, že jste se změnil po loňském narození dcery. Že jste se zklidnil. Souhlasí to?

Lidi po třicítce se asi uklidní vždycky. Já jsem si říkal, že i kdyby to nevyšlo, tak to nebudu hrotit. Říkali mi, že své zlato mám doma, a tak to je. Emily je moje zlato. Ale jsem rád, že jí mohu medaili pověsit na krk, i když nevím, jestli to unese, jak je těžká. Hrozně mě mrzí, že tady teď není, ale moc se těším, až ji uvidím, obejmu a dám jí to na krk.

Měl jste před finále hodně povzbuzujících vzkazů?

Ano, ale můj telefon byl v režimu nerušit. Fakt jsem to nechtěl hrotit. Nechtěl jsem nic číst. Já vím, že jsou všichni se mnou, mám to v hlavě, ale nechtěl jsem se dojímat u těch zpráv, jak mi všichni drží palce a tak.

A pak jste po letech čekání dojel pro zlato z olympiády, které jediné vám chybělo. Co to pro vás znamená?

Dohrál jsem kanoistiku! Sen se splnil. Je to to nejvíc, čeho jsem mohl dosáhnout. Budu sobecký, jsem mega rád, že to dopadlo. Je to hustý. Na stupních mě všichni soupeři objímali a říkali mi, že mi to strašně přáli. Já věřím, že jsme sportovci, oni znají moji cestu a vědí, co jsem na ní ušel. Jsme všichni tak nějak kámoši a není nikdo, že bychom se nesnášeli. Doufám, že mi to všichni přejí stejně, jako já to přeju jim.

Váš bratr Petr má zrovna dnes narozeniny, dědeček Josef za tři dny. Ideální dárek, že?

Věděl jsem už rok předem, že moje finále bude 9. srpna a jaký jiný dárek bráchovi nadělit než tento. Já doufám, že má z toho radost a jednou si něco pověsíme na krk i spolu. Těším se, až tuto medaili přivezu do nejlepší loděnice na světě. Doufám, že i ostatní to motivuje k tomu, aby makali a věřili, že když tomu dáte celý život a všechno, tak můžete dokázat velké věci. Doufám, že ti mladí kluci tohle uvidí a vezmou si ze mě příklad.

Na stupínku jste ukazoval prst směrem k nebi.

Jsem pověrčivý, furt nahoru prosím, ať je tam se mnou to něco, co tam je. A když prosím, tak je slušné poděkovat, tak nahoru děkuji. Měl jsem velký vzor Andrease Dittmera, což je Němec, a ten když vyhrál v Aténách, udělal takové gesto, které se mi strašně líbilo. A já jsem si moc přál, až dojedu do toho olympijského cíle, že zvednu ukazováček a podívám se nahoru. Konečně jsem to dneska mohl udělat.

Někdy se říká, že bez proher není velkých vítězství. Po těch pátých místech to tady vybouchlo?

Už jsem několik týdnů, možná měsíců zpátky cítil, že na to mám. Když jsem jel do Ria a Tokia, tak jsem si to do hlavy spíš snažil dostat, spíš jsem se přesvědčoval. Teď to přišlo samo, shůry, cítil jsem, že se všechno může stát. Nebyl jsem si samozřejmě jistý. Pořád jsem se soustředil na trénink a všechno, abych splnil. Ale ani jsem nebyl moc nervózní. Věřil jsem sám sobě, že to můžu dokázat. A dokázal.

Rozjížďku i semifinále jste pohlídal, ale náskok nebyl tak dramatický. Nechtěl jste odkrývat karty?

Když jsem vyhrál rozjížďku, tak mi taťka říká: Super, semifinále. Tak říkám: Dobré, dobré. Na soupeře v semifinále jsem se ale nedíval, soustředil jsem se na debla. Podíval jsem se až dneska a říkal jsem si: To si děláš pr… Nás tam bylo šest, co jsme byli rychlí. Říkal jsem si, že to nebude vůbec sranda. Nakonec to ale bylo easy. Ani jsem se moc nezapotil, když to řeknu blbě. Nechtěl jsem ani čekat, chtěl jsem finále jet hned. Dobré bylo, že na finále vítr ustal, na semíčko byly velké vlny, což nebylo dobré. Ale na finále to bylo takové, jaké jsem si představoval.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.