Hlavní obsah

Zlata doma jako povinnost k národu. V Číně odváděli děti ze školek, Rusové podváděli

Známý deník Le Monde umístil na svoji titulní stranu francouzské medailisty z pařížských her. Nevešli se všichni. Ani nemohli. Olympijští hostitelé slavili k úternímu ránu už 48 medailí. Ač do konce her zbývá ještě několik dnů, zažívají už nyní Francouzi největší sklizeň v poválečné historii. Medailový vzestup pořadatelských zemí je obvyklý jev poslední doby. Provázejí ho i temné nebo rozporuplné praktiky. Co vězí za francouzským úspěchem?

Foto: Frank Franklin II, ČTK/AP

Francouzští fanoušci při olympijském závodu skateboardistek

Článek

„Ve vrcholovém sportu platí, že pokud stagnujete, potká vás úpadek,“ říká pro Reuters Yann Cucherat - někdejší francouzský gymnasta a dnes jeden z čelních představitelů Národní sportovní agentury.

A šlápli do toho.

Ať si to nevykládáte špatně, Francouzi nejsou odjakživa ve sportu žádná béčka.

V medailovém pořadí národů se na posledních letních hrách pravidelně pohybují v první desítce. V Paříži sběr kovů ještě zrychlují. Po pondělku se nacházeli třetí se 12 zlaty, 14 stříbry a 18 bronzy. Trumfují je jen mocnosti USA s Čínou.

Francouzi zúročují letité úsilí. V roce 2017 provedli reformu národního sportovní strategie, která se neměnila od her v Římě 1960. Vznikla zmiňovaná Národní sportovní agentura. Investovali do sportovních klubů, zaměřili se na talenty a možné budoucí medailisty.

Bez výmluv Francouzi přiznávají, že dost odkoukali u Britů, kteří organizačně i sportovně zvládli londýnskou olympiádu v roce 2012.

„Všechno děláme jen naším francouzským způsobem,“ prohlásil pro Le Figaro Claude Onesta - bývalý házenkářský trenér a jeden z architektů francouzské úspěšné sportovní strategie.

Čínská vojna, ruské podvody

Možná je fajn, že se Francouzi inspirovali za kanálem La Manche, ale ne někde jinde. V současném tisíciletí na domácích hrách zažívají rozmach pořadatelé, kteří si ke slávě a lesku dopomáhají nevšedními způsoby.

Například Číňané s vidinou letních her v Pekingu 2008 založili tisíce sportovních škol, do nichž nahnali statisíce žáků. Vytipované děti odváděli skauti už z mateřských škol.

Představte si, že jim přeměří délku paží, nohou nebo bicepsu a pak se určí: Bude z tebe kanoista! Rodiče vídali odvedence párkrát do roka. Dítka čekalo devět hodin tréninku denně sedm dní v týdnu.

Zástupci komunistické země se zdokonalili ve sportech, v nichž vynikali už dřív. Prorazili v disciplínách, kde dřív stupně vítězů sledovali zpovzdáli.

Najatí odborníci ze zahraničí internáty a tréninkové způsoby přirovnávali ke kasárnám, vojenskému drilu a spartánským podmínkám. „Do hlavy mi vštěpovali: emoce jsou zbytečné, zbav se jich! Jenže večer co večer jsem probrečela,“ líčila skokanka do vody a pětinásobná olympijská medailistka Fu Mingxia.

Z miliardové, ale ve sportu dlouho přehlížené země se stali medailoví vládci domácích her 2008. Po Pekingu se Číňané pravidelně umisťují mezi nejlepší trojicí. Paříž nebude výjimkou.

„Přiznejme si, že tento systém přináší výsledky,“ komentoval v minulosti Vitalij Smirnov, bývalý prezident Ruského olympijského výboru. „Tak nelidský systém, který mrzačí životy, je ale možný jen v totalitním státě.“

Je paradoxní, že Rusové se uchýlili k ještě zavrženějším olympijským praktikám. Jen si dovolíme letmý skok do zimy.

Olympiádu 2010 ve Vancouveru zakončili Rusové katastrofálně. Pouhé tři zlaté, pět stříbrných a sedm bronzových medailí, potupné 11. místo v pořadí národů a v dáli zimní hry v Soči, jejichž organizace se prodražila na 50 miliard dolarů - čtyřnásobek původního plánu.

Na výchovu nových šampionů nezbýval čas, bylo nutné hledat zkratky. Rusové zverbovali pro Soči nespokojené, ale špičkové cizince jako korejského rychlobruslaře Viktora Ana nebo amerického snowboardistu Vica Wilda.

Pro domácí sportovce se přímo v Kremlu vymyslel rozsáhlý dopingový program, který ještě umocnilo propracované maskování a manipulace s odebranými vzorky v Soči.

Pro Rio 2016 Mezinárodní olympijský výbor škrtl přes stovku ruských sportovců kvůli dopingovým skandálům. Od zimních her 2018 ruské zástavy a symboly na olympijských sešlostech scházejí. V Paříži trest za řízené podvádění vystřídalo zavržení za bezprecedentní vojenský vpád ruských hord do cizí země.

Jen pár ruských neutrálů se nachází v Paříži, kde excelují domácí vyslanci.

Francouzi si věří: Trvale budeme mezi nejlepšími

I Francouzi povýšili olympijské výsledky na státní zájem. Lid potěší precizní organizace, ale ještě víc medailové úspěchy.

A daří se! Snad jen propírané vyčištění Seiny budí rozruch, ale jinak Francouzi přijali hry za své. Při korzování Paříží narážíte na davy vlastenců, kteří jsou obalení vlajkami nebo mají trikolóru namalovanou na obličeji.

Mohutná podpora a přízeň se odráží ve výsledcích. Svazy distribuují olympionikům lístky pro nejbližší. Uvědomují si, jak taková maličkost může nakopnout. Kousek od olympijské vesnice přeměnila francouzská výprava školu v zázemí pro sportovce, kde je vše potřebné pro přípravu nebo regeneraci.

„Kousek po kousku zlepšujeme podporu a pracovní prostředí sportovcům,“ líčí funkcionář Onesta, „když spojíte všechny maličkosti, vznikne rozdíl.“

Najednou je i průměrný francouzský reprezentant rázem kandidát na medaili. Publikum ho vyblázní. Tribunami rezonuje chytlavý popěvek Allez Les Bleues! Cenné kovy dodali pořadatelské zemi triatlonisté, BMX cyklisté, surfaři nebo lukostřelci. Do toho mají Francouzi hvězdy, jako je judista Teddy Rinner nebo plavec Leon Marchand, který je se čtyřmi zlaty požehnáním výpravy.

Foto: Tsvangirayi Mukwazhi, ČTK/AP

Francouzi slaví olympijský titul ze sedmičkového ragby s fanoušky.

„Génius, který se nachází v podnětném prostředí,“ pochvaluje si Onesta.

Přísun francouzských medailí bude pokračovat.

V závěru olympiády vrcholí kolektivní sporty, v nichž se i bez domácího publika Francouzi dlouhodobě řadí ke špičce. Z basketu 3×3 získali muži stříbro, zlatá ragbyová euforie pohltila Stade de France. Házenkářky nebo volejbalisté se už dostali do semifinále, fotbalisty pod vedením slavného Thierryho Henryho čeká finále.

A Onesta si libuje: „Paříž 2024 náš sport akcelerovala. Máme na to, abychom zůstali mezi nejlepší pětkou zemí i v budoucnu.“

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.