Hlavní obsah

Zklamaný Krpálek: Tohle bude bolet dlouho

Než přišel před novináře, sedl si, založil hlavu do dlaní a měl všechny možné myšlenky. „Chtěl jsem vybojovat medaili a nechat v Paříži všechno,“ pronesl následně judista Lukáš Krpálek, kterému nevyšla obhajoba olympijského zlata z Tokia v kategorii nad 100 kilogramů. V osmifinále byl nad jeho síly ohromný Japonec Tacuru Saitó.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Krpálek doufal v obhajobu zlaté medaile z dvou předchozích olympiád, ale tento sen se mu rozplynul.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) - „Bohužel jsem udělal chybu,“ přiznává Krpálek, jenž triumfoval i na olympiádě v Riu 2016, tehdy ještě v polotěžké váze. Třetí olympijský kov nepřidá, s Japoncem padl na ippon.

Co se stalo?

Věděli jsme, co soupeř dělá, že takto nesmím zůstat stát. Bohužel jsem ho nechal vlézt do chvatu a tím, že má obrovskou hmotu, ho dokáže dotáhnout. Doplatil jsem na to.

Dá se popsat, co se vám aktuálně honí hlavou?

Od rána jsem se cítil dobře a byl nastavený, že chci každého porazit. Není jednoduché hlavu dobře připravit a musím říct, že jsem byl excelentně koncentrovaný. Měl jsem dravost, ale zaspal jsem jeden chvat. S tímhle jsem úplně nepočítal. Samozřejmě jsme na olympiádě, kde jsou jen ti nejlepší, a nejsem první, kdo podobně prohrál. V hlavě však člověk tohle nemá. Snaží se udělat maximum a bojovat o medaili.

Je to nejbolestnější porážka kariéry, tvrdší než na olympiádě v Londýně 2012?

Těžko říct. Vím, že jsem se do zápasu ani pořádně nedostal. Měli jsme nějak připravenou taktiku, chtěl jsem soupeře unavovat a postupně to rozjíždět. Londýn mrzel hodně a dlouho, tam jsem od začátku Tagira Chajbulajeva drtil a věděl, že jsem ho mohl porazit. Teď je to trochu jiné. Samozřejmě porážka bude bolet dlouho. Mnoho lidí mi před olympiádou říkalo, že už nemám nikomu co dokazovat, nicméně jsem chtěl vybojovat medaili a nechat v Paříži všechno. Tělo bylo připravené, poslední měsíce byly skvělé, v zápasech jsem se cítil dobře. Bohužel. Někdy člověk udělá chybu.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Japonec Saitó ukončil zápas velmi rychle

Dá se říct, v čem měl japonský soupeř navrch?

Bylo hrozně těžké celou jeho hmotu rozhýbat a pracovat s ním. Byly tam ode mě suprové momenty, snažil jsem se mu sundávat dominantní ruku, což se dařilo. Několikrát se povedlo nastoupit a vychýlit ho. Bohužel přišel okamžik, kdy si chytil úchop a nastoupil do uchi-maty, kterou má skvělou. I když váží 170 kilo, jeho technika a celkové pohyby jsou nádherné.

Jak tedy na něj?

Chtělo ještě tak minutu kolem něj běhat. Samozřejmě Japonec byl připravený a snažil se dělat maximum, abych nepracoval v úchopu. Byl lepší, bohužel.

Navážil jste 113,5 kila.

Na závodníky jako Saitó by člověk potřeboval mít více, aby podobné nástupy ustál nebo eliminoval. Jinak byla váha suprová. Kdyby měl člověk soupeře kolem 130 nebo 140 kil, možná by byl zápas trochu jiný. Teď už je to jedno.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.