Hlavní obsah

Starostka Paříže plavala v Seině. Do řeky s ní šel i Estanguet, chtěli ukázat její bezpečnost

Aktualizováno

Starostka Paříže Anne Hidalgová se rozhodla ve středu dopoledne plavat v Seině. Do řeky protékající francouzskou metropolí se ponořila, aby dokázala, že politici dodrží svůj slib, že Seina bude v průběhu olympijských her tak čistá, aby v ní mohli soutěžit triatlonisté i dálkové plavci.

Živě: Starostka Paříže si šla zaplavat do SeinyVideo: Reuters

Článek

K Hidalgové se ve vodě připojil Tony Estanguet, bývalý vodní slalomář a šéf organizačního výboru OH 2024. V řece s nimi plaval také šéf bezpečnosti pařížského regionu Marc Guillaume. Hidalgová, oděná v neoprénu, vlezla do Seiny poblíž radnice a katedrály Notre Dame. „Voda je velmi dobrá. Trochu chladná, ale není to špatné,“ řekla

Prezident Emmanuel Macron, který rovněž sliboval, že se klidně ponoří do Seiny, se nakonec s ohledem na napjatou politickou situaci po předčasných parlamentních volbách z akce omluvil. „Bylo to příjemná záležitost a zpestření pracovního dopoledne. Chtěla jsem ukázat, že nikdo nemusí mít ze Seiny obavy,“ uvedla na břehu starostka.

Podobný kousek provedla už o víkendu ministryně sportu Amélie Oudéaová-Castéraová, která ještě před demisí celé vlády rovněž oblékla neopren a v sobotu se taky koupala v Seině. „Je to krása. Příjemná koupel, opravdové blaho,“ sdělila ministryně francouzským médiím své dojmy na břehu řeky, ve které měla voda 20 stupňů Celsia.

Paříž se snaží těmito gesty garantovat, že stav Seiny není zdraví ohrožující. Řeka protékající metropolí bude 26. července večer i místem zahajovacího ceremoniálu. „Radnice provádí odběry každý den a voda splňuje hygienické požadavky pro koupání, nemáme žádné obavy o pořádání olympijských soutěží,“ řekl rozhlasové stanici RFI náměstek pařížské starostky Pierre Rabadan.

Podle agentury AFP ale stále panují obavy, přes lepší kvalitu vody totiž v řece stále klesá průtok. Organizátoři pařížské olympiády investovali velké prostředky - 1,5 miliardy dolarů (téměř 35 miliard korun) - do přípravy Seiny na olympijské hry a do zajištění čistší řeky pro Pařížany v letech po skončení her. Plán zahrnoval i výstavbu obří podzemní nádrže na vodu v centru Paříže, rekonstrukci kanalizační infrastruktury a modernizaci čistíren odpadních vod.

Pokud by obsah enterokoků a bakterií E. coli v řece překročil povolenou hranici, pořadatelé olympijských her mají připravené náhradní řešení. Dálkoví plavci s jediným českým zástupcem Martinem Strakou by mohli závodit ve Vaires-sur-Marne nedaleko Paříže, kde se budou konat veslařské a kanoistické soutěže. V triatlonu, kde bude české barvy hájit Petra Kuříková, v extrémním případě pravidla umožňují soutěžit v duatlonu bez plavecké části.