Hlavní obsah

Žijeme v pohádce! České olympioničce se spojily dvě vášně, bláznivý nápad sestry ji nepřekvapil

Odmalička jí imponovala Francie a byla šikovná mezi slalomovými brankami. Teď se dvě vášně 22leté Gabriely Satkové spojí. V Paříži bude na kanoi startovat na své první olympiádě, což před nasvícenou Eiffelovou věží přirovnávala na sítích Českého olympijského týmu k pohádce.

Ne letadlem, ale na kole vyrazila na olympiádu vodní slalomářka Martina Satková. To může vymyslet jen ona, směje se její sestra GabrielaVideo: Sport.cz

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) ‑ Navíc pokud se cestou nic nepokazí, před zraky své sestry Martiny, která se ve středu ráno vydala na zhruba 1100 kilometrů dlouhou pouť z Prahy na kole.

Co vás zatím v dějišti olympiády nejvíc ohromilo?

Pro mě je to celé hodně velký zážitek. Těším se na zahájení, na závod. A strašně se mi líbí olympijská vesnice, jak tam jsou všichni sportovci, fajn atmosféra, dá se tam jezdit na kole.

Už jste potkala nějaké své idoly?

Zatím ne. Doufám, že potkám třeba Nadala s Alcarazem, škoda že nepřijede Pogačar, i když to chápu. A můj idol byl vždy Michael Phelps, ten už tu bohužel také nebude.

Patříte k pilným sběratelům odznáčků.

Už jich mám asi třicet. Snažím se sbírat hlavně od zemí, které nemají tolik sportovců, protože jsou pak vzácnější, třeba Andorra. Tím se ve volnu bavím, snad se dostanu na padesátku.

Vítáte, že si můžete slavnostní zahájení užít, když závodíte až v úterý?

Určitě, zvlášť když bude takhle originální, jaké ještě nikde nebylo. S trenérem jsme se domluvili, že když půjdu spát třeba o půlnoci, nebudu mít druhý den trénink hned ráno.

Jak se vám na trénincích zatím daří? Roste napětí?

Zrovna se mě šéftrenér ptal, jestli nejsem nervózní, protože mě slyšel si na vodě trošku zanadávat. Je to znát, chcete předvést co nejlepší výkon, a když se to těsně před závodem nedaří, rozhodí vás to. Ale samozřejmě nějaká jedna pokažená kombinace nic neznamená.

Jak sledujete cyklistickou pouť do Paříže své sestry Martiny s jejím přítelem?

Sledovat to budu, nejde úplně ignorovat. Má v plánu jet pět dnů, jeden má rezervní. Naplánovali si trasu, sbalili co nejlehčí zavazadla. Snad nebude mít žádné problémy a ničím mě nerozhodí.

Sama říkala, že vám doporučila, abyste ji na chvíli přestala sledovat na sociálních sítích. Poslechla jste?

Ještě v úterý jsme se o tom bavily, říkala, že si to mám rozmyslet. Ještě pořád ji sleduju, možná den před závodem na to už nebudu koukat, ale to se odpojím ze sociálních sítí celkově.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Vodní slalomářka Gabriela Satková ještě před cestou do Paříže.

Máte k sobě hodně blízko, vykolejilo by vás, kdyby u vašeho životního závodu nebyla?

Hodně by mě to mrzelo, i když tu bude zbytek rodiny. Samozřejmě by záleželo, jestli píchla kolo, nebo si třeba zlomila nohu, určitě bych od ní potřebovala slyšet, že je v pořádku.

Překvapila vás vůbec svým dobrodružným nápadem?

Nic takového v životě neudělala, ale ona má ráda výzvy, takže ji to docela vystihuje a vlastně mě to vůbec nepřekvapilo. (úsměv)