Hlavní obsah

Trpaslík menší než Plzeň slaví historické zlato. Nejrychlejší žena světa dřív běhala bosá

Jamajka, nebo USA? Do debat o nejrychlejší ženě současnosti se dlouhé roky zapojovaly jen tyto dvě sprinterské velmoci. Jenže v Paříži po finále stovky museli pořadatelé chystat vlajku země, kterou nikdy v historii při olympijských ceremoniálech nepotřebovali, a to ostrova Svatá Lucie, díky Julien Alfredové.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Julien Alfredová ze Svaté Lucie slaví triumf v olympijské stovce.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) – Karibský ostrov má rozlohu 616 kilometrů čtverečních, nenašli byste na mapě světa mnoho menších zemí. Obyvatel má zhruba 165 000, což je pro srovnání méně než třeba Plzeň. A v sobotu zažíval jeden z nejpamátnějších dnů své historie.

V metropoli Castries na velkoplošné obrazovce sledovaly přenos z Paříže stovky lidí. A když Alfredová proťala cílovou pásku s obřím náskokem patnácti setin na nejbližší soupeřky, odstartovaly bujaré oslavy. Země známá dosud hlavně díky exportu banánů se rázem proslavila i díky rychlosti třiadvacetileté Alfredové.

Na Svaté Lucii vyrůstala ve skromných podmínkách, než přešla na univerzitu do Texasu. „Běhala jsem jako malá bosá, jen ve školní uniformě, pořádný stadion jsme neměli. Snad tohle zlato pomůže, že se nějaký postaví,“ doufala Alfredová po svém triumfu.

K němu směřovala od úvodních kol, zvlášť když Jamajčanky, které olympijské stovce vládly posledních šestnáct let, postupně vyklidily pozice. Elaine Thompsonová-Herahová, která získala sprinterský double v Riu i Tokiu, ukončila pro zranění achilovky sezonu. Další medailistka z Tokia Shericka Jacksonová si vybrala jen dvoustovku.

A pětinásobná mistryně světa na stovce Shelly-Ann Fraserová-Pryceová nenastoupila do semifinále. Nejprve se spekulovalo, že se tak rozhodla, když ji nechtěli pustit na rozcvičovací stadion, později jamajská federace její absenci zdůvodnila svalovým zraněním.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Zbývala poslední velká sokyně, extravagantní Američanka Sha’Carri Richardsonová, úřadující mistryně světa a nejrychlejší žena sezony s časem 10,71 s. Jenže i ta se na Alfredovou dívala zpovzdálí, sobotní večer patřil vycházející karibské hvězdě, která na olympiádě startovala poprvé a na mistrovství světa byla nejvýše pátá vloni v Budapešti.

V Paříži si posunula osobní rekord o šest setin na 10,72 s. „Takhle slavit už mě nikdy neuvidíte,“ smála se poté, co celá rozjařená obíhala čestné kolečko mezi kapkami deště na Stade de France. Pak už novinářům odhalila rituály, které jí k drtivému triumfu pomohly.

„V sobotu ráno jsem si napsala na lísteček: Julien Alfredová, olympijská vítězka. A pak jsem si pustila snad všechny závody Usaina Bolta,“ vděčila i jamajskému sprinterskému králi, který vyhrál olympiádu osmkrát.