Hlavní obsah

Železný viděl Pákistánce se svým kamarádem a hned tušil: To je průšvih

Ač Pákistán patří mezi pět nejlidnatějších zemí planety, na olympijských hrách nikdy neměl individuálního olympijského vítěze. Až do čtvrtka, kdy nejdelším hodem v historii her rozvášnil fanoušky z této asijské země Aršád Nadím. Jaká byla jeho cesta na pozici šestého nejlepšího oštěpaře historie?

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Aršad Nadím, oštěpařský olympijský vítěz

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) – Pochází z osmi sourozenců z farmářské rodiny a jeho prvním sportem byl kriket. Žádný div, právě ten je v Pákistánu sportem číslo jedna, další velké úspěchy včetně všech tří svých dosavadních olympijských triumfů sbírá země v pozemním hokeji.

Ale poté si 190 cm vysoký Nadím vyzkoušel oštěp. „Trenér mi říkal, že mám talent, tak se mu od roku 2016 věnuju naplno. Ale neměl jsem u nás dobré tréninkové podmínky. Musel jsem si projít těžkými chvílemi, abych se dostal až sem,“ popisoval v Paříži vlajkonoš pákistánské výpravy.

Nicméně mnohé z kriketu mu zůstalo, svou technikou se odlišuje od většiny soupeřů. „On ten hod naskakuje. A když to trefí, oštěp jede po takovém polštáři a nechce padat,“ popisoval Jakub Vadlejch, čtvrtý muž obrovsky kvalitní soutěže.

Nadímovi finančně pomohla stipendia od Mezinárodního olympijského výboru i Světové atletiky, svůj potenciál ukázal už vloni stříbrem na mistrovství světa v Budapešti, což byl před olympiádou jeden z pouhých dvou závodů, které za poslední dva roky absolvoval.

Na zimní tréninkový kemp dorazil do Jihoafrické republiky, místa, kam se slétají elitní (nejen) oštěpaři z celého světa.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

„A tam ho trénoval můj kamarád Terši, který je super trenér. A když ho začal letos učit ty úplné základy jako atletická abeceda, tak jsem si říkal, s prominutím: Ty vole, to je průšvih. Protože ví, že mu musí dát základ a to mu strašně pomůže. Tady se to ukázalo, musím Teršimu pogratulovat, on ho udělal,“ říkal světový rekordman a kouč Vadlejcha Jan Železný.

Oficiálním koučem Nadíma je Salman Iqbal Butt, který se ale věnoval hodu diskem, zmíněný Terši je Terseus Liebenberg, jihoafrický kouč a Železného dlouholetý přítel.

Nadím vyhrál v Paříži olympijským rekordem 92,97 m, triumfoval by i svým druhým nejdelším hodem 91,79 m. „Všichni u nás se za mě modlili. Měl jsem poslední roky problémy s kolenem, ale zotavil jsem se. Chtěl jsem hodit ještě dál, věřím, že se dostanu za 95 metrů,“ vysnil si.

To už je vzdálenost, za niž se v historii dostal jen třikrát Železný a dvakrát Němec Johannes Vetter.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Aršad Nadím se svým novým olympijským rekordem.