Hlavní obsah

Začala teprve před čtyřmi lety. Teď na Aljašce rýžují zlato na její sochu

Ani rybářka, ani veslařka. Obyvatelé nejen aljašské vesničky Homer si budou pamatovat Kristen Faulknerovou jako dvojnásobnou olympijskou vítězku v cyklistice. Pozor, ve dvou odvětvích. Jako první americkou sportovkyní v historii. Ve světovém městě platýsů už teď rýžují zlato na sochu pro nejslavnějšího rodáka. Američanka nejdříve šokovala vítězstvím v silničním závodě a poté se zapojila do soutěže týmů na dráze. A to vůbec neměla v Paříži startovat.

Foto: Benoit Tessier, Reuters
Článek
Fotogalerie

Faulknerová se nechtěla přidat k většině sousedů a živit se rybolovem, a tak se vydala na studia do státu Massachusetts. Po střední škole vystudovala Harvard, kde se jako správná dívka od vody věnovala veslování. Dokonce drží jeden z univerzitních rekordů. Kromě toho závodně běhala i plavala. Po promoci se živila prací v jedné kapitálové společnosti v Silicon Valley.

S cyklistikou začala v New Yorku v roce 2017 a tento sport si okamžitě zamilovala. I když zatím jen na rekreační úrovni. Jenže vyjížďky do Central Parku už jí nestačily. V roce 2020 usoudila, že je čas se přesunout mezi profesionály. Pod svá křídla ji vzal Team TIBCO-Silicon Valley Bank. A za čtyři roky už závodila pod pěti olympijskými kruhy.

„Před několika lety jsem podstoupila opravdu velké riziko, abych si šla za svým snem,“ vzpomíná na opuštění podnikatelského ráje Faulknerová.

Přitom sportovní univerzálka vůbec neměla na pařížských hrách startovat. Do výpravy USA byla povolána na začátku července poté, co Taylor Knibbová rezignovala na své místo. Pro „hobíka“ se tak otevřela velká šance. A využil ji do puntíku.

Původně náhradnice se stala prvním cyklistou Spojených států, který získal medaili na olympijských hrách po dlouhých čtyřiceti letech. Předtím v Los Angeles triumfovali Connie Carpentereová-Phinneyová a Alexi Grewal.

Za sebou nechala i jednu z nejlepších silničních cyklistek všech dob. Společně s Lotte Kopecky z Belgie dojely tři kilometry před cílem Marianne Vosová, která byla v úniku s Blankou Vasovou z Maďarska.

„Věděla jsem, že Kopecky chce chytit první dva, takže pojede se mnou. Plánovala jsem si, že když holky před námi dojedeme, tak musím okamžitě zaútočit, protože ve spurtu nemám šanci,“ popisuje taktiku.

„Nejlepší místo k útoku bylo hned poté, co jsme je chytily a všechny už byly unavené. To byla moje šance, letos jsem už několikrát takto trénovala svůj pozdní útok.“

A také svůj plán dodržela.

Po chvilkové jízdě v balíku šlápla Faulknerová do pedálů a všem ukázala záda. Pak se jako vítr prohnala kolem Eiffelovky a mohla zvednout ruce nad hlavu.

„Je to splněný sen,“ rozplývala se po závodě Faulknerová. „Je to ten nejlepší pocit na světě. fakt nevím, jak to mám popsat.“

„Řekla jsem si, že silniční závod pojedu pouze tehdy, pokud se budu cítit silná. A také s tím, že vnitřně cítím šanci na medaili. Tušila jsem opravdu těžký závod, ale jakmile závodím, vždy chci zvítězit,“ podotýká Faulknerová.

A olympijské zlato v silničním závodě jí dodalo sebevědomí do jiného cyklistického odvětví. Tak už nejela pouze na své triko.

Byla nominována do dráhařského týmu země hvězd a pruhů. USA ve finálové jízdě porazily Nový Zéland o necelé čtyři desetiny vteřiny. A Faulknerová se stala první americkou ženou, které se na hrudi houpaly dvě zlaté medaile. Ne už tak ve zmíněných disciplínách. Na kole ji předběhla Leontien Zijlaardová-van Moorselová z Nizozemska. A pomyslné druhé místo mezi sportovními obojživelníky drží Ester Ledecká. Česká královna zimních sportů ovládla na olympiádě v Pchjongčchangu 2018 super-G i paralelní slalom na snowboardu.

„Pořád se štípu, jestli je to pravda,“ usmívá se Faulknerová.

„Myslím, že až se za týden probudím, pořád to nebude vypadat jako skutečné. Bude asi dlouho trvat, než to vstřebám. Původně bylo mým cílem dostat se na olympiádu a pak bylo mým cílem odvézt domů medaili. No a teď si odvážím dvě zlata. O tom se mi ani nesnilo,“ přiznává dojatá Faulknerová.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.