Hlavní obsah

Závodit po zahájení? Já bych na něj nešel, říká Doktor. Komplikací jen zpožděné lety

Každý den vítá nové sportovce přilétající do Paříže, k tomu dává dohromady seznam olympioniků, kteří v pátek vyrazí na unikátní slavnostní zahájení na řece Seině. Bývalý kanoista Martin Doktor se v roli šéfa české mise před startem her nezastaví.

Kdo z českých sportovců půjde na slavnostní zahájení olympijských her a kdo ho raději vynechá? Video: Sport.cz

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) – Zatím ale v rámci organizace na žádné výraznější zádrhely nenarazil a věří, že to tak i zůstane.

Musíte řešit i nějaké nestandardní záležitosti?

Ničím to nevybočuje. Jen se nám trochu opožďují lety z Prahy, což je komplikace především pro ty, co sem letí, protože na cestě stráví daleko víc času, než si sami mysleli. A samozřejmě i pro nás na místě. Řešili jsme střelce, kteří museli jet autem, což bylo dané specifikem jejich sportu, protože jinak by prostě přesedli do jiného letadla, ale se zbraněmi je to složitější, ne každá aerolinka je převáží. Ale vyřešilo se to nejlépe, jak mohlo.

Plážoví volejbalisté už poznali, že na cesty je třeba si tu vyhradit více času…

Začátek je složitý na všech hrách. Přijedou sem řidiči z celé Francie a třeba poprvé řídí autobus v Paříži, tak ne vždy trefí tam, kam mají, protože to nemají najeté. Takže to vždycky odnesou sporty, které jsou tu první, protože se to na nich učí.

Už víte, kolik sportovců vyrazí v pátek na slavnostní zahájení?

Finální slovo budu mít od trenérů; protože to bude časově náročné, tak se týmy musejí rozhodnout, jestli jít na zahájení, nebo je to nesmysl z hlediska tréninků a soutěží. Čekám, že půjde kolem šedesáti lidí, z toho sportovců tak polovina.

Někteří sportovci, kteří o víkendu závodí, se chtěli poradit i s vámi. Co jim říkáte?

Moje rada je, že bych na zahájení nešel, kdybych závodil v dalších dvou dnech. Ale necháváme to na trenérech a týmech, do toho jim nemluvíme.

Někdo spoléhá, že se bude moct odpojit hned po plavbě a vrátí se do vesnice dřív.

Je tam varianta, že hned po vystoupení z lodě můžou do vesnice, místo aby šli na palác Trocadero. Ale i tak to bude relativně dlouhé.