Hlavní obsah

Závodím na olympiádě, ale nemám na nájem. Atletka si rýpla do fotbalistů

S ustaranou náladou přiletěla do Paříže Veronica Fraleyová. Americká atletka se o těžkosti podělila den před páteční kvalifikací diskařek. „Soutěžím na olympiádě, ale nemám na nájem,“ posteskla si čtyřiadvacetiletá studentka na sociální síti X. Její příspěvek se okamžitě rozšířil. A záhy sehnala známé donátory.

Foto: George Walker IV, ČTK/AP

Veronicu Fraleyovou čeká premiéra na olympijských hrách. Před ní řešila nečekané starosti.

Článek

Olympijská debutantka studuje a závodí za Vanderbiltovu univerzitu sídlící v Nashvillu. V Americe funguje zavedený režim, kdy školy hradí nadaným sportovcům školné a ubytování. Na to právě Fraleyová narážela.

Univerzita zaslala olympioničce částku, která pokryje jen tři čtvrtiny nákladů. „Moje škola mi poslala asi 75 procent nájmu, zatímco fotbalistům, kteří nic nevyhráli, dává dost na to, aby si kupovali nová auta a domy.“

Fraleyová je diskařskou šampionkou univerzitní NCAA a upozornila na nepoměr, který poskytuje její alma mater spolužákům věnujícím se americkému fotbalu, který je na univerzitách a obecně v zámoří extrémně populární.

Její povzdech na sociální síti dokonale zafungoval. Nedlouho po zveřejnění příspěvku získala slavné mecenáše.

Podporu přislíbil zakládající člen skupiny Public Enemy a americký rapper Favor Flav nebo spoluzakladatel sociální sítě Reddit Alexis Ohanian.

Flav je velký příznivec sportu, který už sponzoruje americké vodní pólisty. Ohanian je zase manželem tenisové šampionky Sereny Williamsové.

Oba pánové americké stanici NBC potvrdili, že mladé diskařce poskytli finanční injekci. Ohanian dokonce na síti X zveřejnil důkaz, že poslal platbu ve výši 7760 dolarů (necelých 180 tisíc korun).

Studentka magisterského oboru studia lidského rozvoje za podporu poděkovala a v dalším komentáři vysvětlila své pohnutky.

„Moje podrážděnost nesouvisela se školou jako takovou, ale s pravidly, která mi jako vysokoškolské sportovkyni brání si vydělat,“ komentovala Fraleyová. „Teď už mi držte palce.“

Na olympijské sportoviště vstoupí bez existenčních starostí. Kvalifikace diskařek začíná v pátek od 20.20 a Američance patří ve světovém žebříčku 19. příčka.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.