Hlavní obsah

Závod triatlonistů na OH bude kvůli znečištěné vodě v Seině nejdřív ve středu

Triatlonisté se dnes na olympijských hrách v Paříži kvůli špatné kvalitě vody v řece Seině nepředstaví. Odstartovat měli v 8:00, ale organizátoři společně s triatlonovou federací informovali o tom, že po vydatných deštích v pátek a v sobotu přesahují hodnoty znečištění na některých místech povolený limit a závod odložili na středu po ženách. Ty by měly začít v 8 hodin, muži pak od 10:45.

Kvůli znečištěné vodě v Seině byl odložen závod triatlonistůVideo: Reuters

Článek

Triatlonisté ze zdravotních důvodů nemohli v Seině dva dny trénovat. Před dnešním plánovaným závodem se situace zlepšila, ale ne dostatečně. Koncentrace enterokoků a bakterií E.coli je místy vyšší, než jsou limitní hodnoty. „Opakujeme, že prioritou je zdraví sportovců,“ uvedl v prohlášení organizační výbor i vedení federace.

Do vyčištění Seiny investovali francouzští pořadatelé 1,4 miliardy eur (35,5 miliardy korun) a mimo jiné nechali vybudovat speciální nádrže na odpadní vody. Ani to však nepomohlo a kvalita vody v řece se po dvoudenním dešti zhoršila.

V závodu triatlonistek se představí i Petra Kuříková. Smíšená štafeta by se poté měla uskutečnit 5. srpna. V Seině se mají 8. a 9. srpna konat také závody v dálkovém plavání, v nichž se představí i Martin Straka.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Pro případ, že by se kvalita vody v řece včas nezlepšila, pořadatelé vyčlenili tento pátek jako náhradní termín pro individuální závody v triatlonu, smíšená štafeta by se mohla přesunout až na 6. srpna.

V extrémním případě pak umožňují pravidla soutěžit v duatlonu bez plavecké části. Dálkoví plavci by se v případě přetrvávajících problémů přesunuli do Vaires-sur-Marne, kde se konají veslařské a kanoistické soutěže.