Hlavní obsah

Závod nad hranicí možností. Česká teenagerka ale nevěděla, že sprintuje o životní úspěch

O tom, že skončila desátá na olympiádě, se 18letá moderní pětibojařka Lucie Hlaváčková dozvěděla až v novinářské mixzóně od trenéra Davida Svobody. „Mám velkou radost. Top desítka znamená, že se dobře poskládalo všech pět disciplín. Jsem ráda, že mám za sebou povedený závod,“ zářila česká debutantka pod pěti kruhy.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Česká moderní pětibojařka Lucie Hlaváčková skončila v olympijském finále desátá.

Článek
Fotogalerie

Paříž (od našeho zpravodaje) - V úchvatných kulisách Versailleského parku a před 15 tisíci diváky přesprintovala v posledních metrech Švýcarku Annu Jurtovou. Na tabuli svítila před jménem Hlaváčkové jedenáctka. Jenže Španělka Laura Herediaová měla před závěrečným během kombinovaným se střelbou tak velkou ztrátu, že startovala z tzv. vlny, a reálně byla její ztráta obrovská.

„V závěru jsem věděla, že každé místo je dobré. Úplně na začátku bych byla spokojená s finále, což se podařilo. Ráno jsem si řekla, že top deset by bylo super, a povedlo se,“ popisuje Hlaváčková.

Do finálového dne vstupovala jako patnáctá podle výsledku v rozřazovacím kole šermu. Následně v parkuru shodila jednu překážku, v bonusovém šermu připsala dvě vítězství. Plaveckou dvoustovku zvládla jako třináctá nejrychlejší a v závěrečné disciplíně zaznamenala šestý nejlepší čas. Celkem tedy 1403 bodů a desátá příčka.

Trenér Svoboda, vítěz z Londýna 2012, měl pro svou svěřenkyni jen slova chvály. „Lucka předvedla úžasný výkon nejen tady, ale celé poslední dva roky, co jsme se trochu drze rozhodli olympiádu zkusit, protože jí tehdy bylo teprve 16,“ vyzdvihuje.

Hlaváčková prý za poslední měsíce výkonnostně neuvěřitelně vyrostla, na mistrovství Evropy či světa i na Evropských hrách posbírala mnoho cenných zkušeností.

„Přístupem si zaslouží nejen desítku, ale daleko hezčí výsledky v budoucnosti. Udělala, co mohla. Maximum toho, co jsme si mohli přát. Pokud u sportu vydrží, čekají nás hezké časy,“ dodává Svoboda.

Podobně jako na ostatních sportovištích panovala také ve Versailles bouřlivá atmosféra podpořená tím, že domácí Francouzka Elodie Clouvelová získala olympijské stříbro.

Hlaváčková a možná žádná z finalistek nikdy dříve před podobnou kulisou nestartovaly. Nervozita z nového prostředí? Hlaváčkové naopak diváci pomohli.

„Je to tady kouzelné. Nádhera i výhled na zámek. Jsem ráda, že jsem součástí. Závod jsem si hodně užila. Opravdu hodně,“ líčí. „Zvládla to velmi dobře, daleko ostřílenější závodnice dělaly větší chyby. Závodila nad hranicí vlastních možností. Mám obrovskou radost,“ doplňuje Svoboda.

Mladá reprezentantka tak bude na svou olympijskou premiéru vzpomínat do konce života a patrně nejen na Versailles, ale i na další zážitky. „Celkově vesnice, baráky, je to jiný svět uprostřed toho našeho. Líbila se mi hlavně jídelna otevřená 24 hodin denně. Pro sportovce super,“ usmívá se.

Je jen otázkou, jak bude vypadat nejen její pětibojařská budoucnost. Jeden z tradičních sportů čeká od příštího roku velká reforma, kdy jezdecký parkur nahradí ten lidský v podobě překážkové dráhy.

„Určitě pokračovat budu, ale koně nic nenahradí. Novou disciplínu jsem ještě moc nezkoušela,“ říká žena, která se modernímu pětiboji věnuje od dětství. Teď se musí srovnat s velkou změnou. „Je to těžké, samozřejmě. Ale to je život,“ konstatuje. A dodává: „Olympiáda je za čtyři roky, určitě bych se tam chtěla ukázat. Do té doby času dost. Teď mám asi jiné priority a uvidím, jak se k tomu postavím do budoucna.“

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.